Jusztina
3 °C
16 °C

Mi újság a kéményszektorban?

2002.03.28. 11:05
Az új építésű egyedi fűtésű lakásokban az átlagosan két kémény kialakítása mintegy 300 ezer forintba kerül, így nem csoda, hogy tavaly a kéményépítés adta az építőipari termelés csaknem 1 százalékát. Az égéstermék-elvezetők felújítása is bővül, mivel a Széchenyi terv lakossági fűtéskorszerűsítési programja a korábbihoz képest előbbre sorolta a kéményfelújítási támogatásokat.
A lakásépítés felfutása jótékonyan hat a kéményágazatra is. Az új kémények kialakítására tavaly mintegy 9 milliárd forintot költöttek, így ez a terület teszi ki a magyarországi építőipari termelés 1 százalékát - közli becslését Chappon Miklós, a Kéményjobbítók Országos Szövetségének elnöke.

Rejtett összefüggések

Egy új lakáshoz ma átlagosan két kémény épül. Korábban ez a szám kisebb volt, ma például a fővárosban a 600 ezer egyedi fűtésű lakásra mintegy egymillió kémény jut.

Mivel tavaly 28 ezer új lakás épült Magyarországon, mintegy 56 ezer kémény készült el - mondta Kocsis Attila, a Magyar Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke.

Az égéstermék-elvezetők folyóméterenkénti költsége

Egy-egy ilyen égéstermék-elvezető kialakításának költsége folyóméterenként 20 és 50 ezer forint között változik. A kéményenkénti átlag 150 ezer forint körül mozog, e szerint egy új lakásra mintegy 300 ezer forintos költség jut. Egy kémény ajánlott élettartama eléri legalább az épület teljes felújítási ciklusát.

Ezer kéményseprő ápol 5 millió magyar kéményt

Ma Magyarországon 36 nagyobb vállalkozás összesen több mint ezer kéményseprőt foglalkoztat, akik ellenőrzik és karbantartják a csaknem ötmillió magyar kéményt. Jelenleg bármilyen vállalkozó megkaphatja az engedélyt a kéménykészítésre.

Emiatt a kéményépítéssel és -javítással foglalkozó munkaerő 70 százalékának nincs megfelelő szakirányú képesítése. Az ipartestület tervei szerint e tevékenységekhez a közeljövőben legalább egy 120-150 órás tanfolyam elvégzését követelik meg.

A kéményszakma és a Széchenyi terv

Az új építések mellett várhatóan felfut a már meglévő kémények felújítása is. A Széchenyi terv lakossági fűtés-korszerűsítési és épületgépészeti felújítási programja keretében 2002-ben a korábbihoz képest előbbre sorolták a kéményfelújításra kért támogatásokat.

A kéményszakma reményei szerint a Széchenyi terv 2003-ban már külön fejezetben nevesíti ez a célt, és a jelenlegihez képest jócskán megnöveli a vissza nem térítendő támogatást.