Judit
3 °C
7 °C

Mi újság a kéményszektorban?

2002.03.28. 11:05
Az új építésű egyedi fűtésű lakásokban az átlagosan két kémény kialakítása mintegy 300 ezer forintba kerül, így nem csoda, hogy tavaly a kéményépítés adta az építőipari termelés csaknem 1 százalékát. Az égéstermék-elvezetők felújítása is bővül, mivel a Széchenyi terv lakossági fűtéskorszerűsítési programja a korábbihoz képest előbbre sorolta a kéményfelújítási támogatásokat.
A lakásépítés felfutása jótékonyan hat a kéményágazatra is. Az új kémények kialakítására tavaly mintegy 9 milliárd forintot költöttek, így ez a terület teszi ki a magyarországi építőipari termelés 1 százalékát - közli becslését Chappon Miklós, a Kéményjobbítók Országos Szövetségének elnöke.

Rejtett összefüggések

Egy új lakáshoz ma átlagosan két kémény épül. Korábban ez a szám kisebb volt, ma például a fővárosban a 600 ezer egyedi fűtésű lakásra mintegy egymillió kémény jut.

Mivel tavaly 28 ezer új lakás épült Magyarországon, mintegy 56 ezer kémény készült el - mondta Kocsis Attila, a Magyar Kéményseprők Országos Ipartestületének elnöke.

Az égéstermék-elvezetők folyóméterenkénti költsége

Egy-egy ilyen égéstermék-elvezető kialakításának költsége folyóméterenként 20 és 50 ezer forint között változik. A kéményenkénti átlag 150 ezer forint körül mozog, e szerint egy új lakásra mintegy 300 ezer forintos költség jut. Egy kémény ajánlott élettartama eléri legalább az épület teljes felújítási ciklusát.

Ezer kéményseprő ápol 5 millió magyar kéményt

Ma Magyarországon 36 nagyobb vállalkozás összesen több mint ezer kéményseprőt foglalkoztat, akik ellenőrzik és karbantartják a csaknem ötmillió magyar kéményt. Jelenleg bármilyen vállalkozó megkaphatja az engedélyt a kéménykészítésre.

Emiatt a kéményépítéssel és -javítással foglalkozó munkaerő 70 százalékának nincs megfelelő szakirányú képesítése. Az ipartestület tervei szerint e tevékenységekhez a közeljövőben legalább egy 120-150 órás tanfolyam elvégzését követelik meg.

A kéményszakma és a Széchenyi terv

Az új építések mellett várhatóan felfut a már meglévő kémények felújítása is. A Széchenyi terv lakossági fűtés-korszerűsítési és épületgépészeti felújítási programja keretében 2002-ben a korábbihoz képest előbbre sorolták a kéményfelújításra kért támogatásokat.

A kéményszakma reményei szerint a Széchenyi terv 2003-ban már külön fejezetben nevesíti ez a célt, és a jelenlegihez képest jócskán megnöveli a vissza nem térítendő támogatást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?