Mária
18 °C
28 °C

Katasztrofális évet zárnak a kempingek

2005.08.24. 08:22
Az utóbbi négy év legrosszabb szezonját zárhatják a Balaton-parti kempingek 2005-ben, a szinte egész nyáron át tartó rossz időnek betudhatóan. A külföldiek száma tíz százalékkal csökkent eddig az idei szezonban.
Az utóbbi négy év legrosszabb szezonját zárhatják a balatoni kempingek az idén. Az egyik legnagyobb kempinghálózatot üzemeltető Balatontourist Rt. vezérigazgatója, Csákvári Árpád lapunknak elmondta: az eddigi 400 ezer regisztrált vendégéjszaka 2004 hasonló időszakához képest tíz százalékkal marad el. Mint mondta: hideg és esős volt az előszezon, és a július sem indult túl jól. A rossz idő az utolsó nyári hónapban is folytatódott, emiatt hétfőn már például feleannyian voltak, mint tavaly ugyanekkor.

Évek óta egyre kevesebb a vendég

A magyar tenger melletti kempingek 2001-ben zárták a legjobb évet 620 ezer vendégéjszakával, azok után, hogy az azt megelőző években folyamatos növekedést tapasztaltak. Az utóbb négy évben azonban megfordult a tendencia, és éves szinten 6-8 százalékos visszaesés tapasztalható. Ha kedvezően alakulna a nyár vége, akkor most is ilyen mértékű lesz a csökkenés - jelezte a vezérigazgató. Egyben reméli, legalább 430 ezer vendégéjszakát töltenek el majd vendégeik az idén a kempingjeikben.

A visszaeső vendégéjszakaszám miatt kisebb lesz az SCD csoport által ez év júniusban felvásárolt cég eredménye is idén. A társaság százmilliós nettó profittal kalkulált 2005-ös üzleti tervében. Tavaly még 117 millióra rúgott az eredményük. Kempingjeik fenntartására éves szinten mintegy 80-100 millió forintot fordítanak, míg nagyjából hasonló összeget költöttek ez évben fejlesztéseikre is. Számításuk szerint a rossz szezon ellenére a tavalyi 1,3 milliárd forintos árbevételt 2005-ben is elérhetik. Az SCD 2004-ben a Balaton déli partjának meghatározó turisztikai vállalkozását, a Siotourt is megvásárolta, és megkezdte a kempingek fejlesztését és korszerűsítését. A cég marketingvezérigazgató-helyettese, Boltuch Dóra hangsúlyozta: az SCD nem zár be kempingeket, a fejlesztések pedig folytatódnak.

Augusztusban egyébként a németek töltik a legtöbb időt a kempingekben, míg júliusban a dánok érkeztek a legnagyobb számban. Az eddig regisztrált 400 ezer vendégéjszakából a magyarok 35 ezret töltöttek el.

A kempingekhez hasonló visszaesés figyelhető meg az üdülőházak esetében is. Idén tízszázalékos a viszszaesés a vendégéjszakák számát tekintve a múlt évi szezonhoz képest.

A KSH szerint is

A balatoni kempingek ez évi teljesítményével kapcsolatban a KSH is hasonló eredményeket rögzített. Felmérésük szerint az év első felében a külföldiek esetében a vendégek és a vendégéjszakák száma is tíz százalékkal elmaradt az egy évvel korábbihoz képest. A hazaiak száma ugyanakkor 14,4 százalékos növekedést mutat. A Balaton egyébként a hazai üdülőkörzeteket tekintve összességében nézve sem teljesít túl jól 2005-ben. A KSH felméréséből látszik az is, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma három százalékkal kisebb a tavalyinál, a külföldiek esetében pedig több mint tízszázalékos a csökkenés. Egyelőre csak azzal vigasztalódhatnak a magyar tengernél, hogy a belföldiek tartózkodási ideje meghosszabbodott. Esetükben nyolcszázalékos növekedést regisztráltak.