Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Katasztrofális évet zárnak a kempingek

2005.08.24. 08:22
Az utóbbi négy év legrosszabb szezonját zárhatják a Balaton-parti kempingek 2005-ben, a szinte egész nyáron át tartó rossz időnek betudhatóan. A külföldiek száma tíz százalékkal csökkent eddig az idei szezonban.
Az utóbbi négy év legrosszabb szezonját zárhatják a balatoni kempingek az idén. Az egyik legnagyobb kempinghálózatot üzemeltető Balatontourist Rt. vezérigazgatója, Csákvári Árpád lapunknak elmondta: az eddigi 400 ezer regisztrált vendégéjszaka 2004 hasonló időszakához képest tíz százalékkal marad el. Mint mondta: hideg és esős volt az előszezon, és a július sem indult túl jól. A rossz idő az utolsó nyári hónapban is folytatódott, emiatt hétfőn már például feleannyian voltak, mint tavaly ugyanekkor.

Évek óta egyre kevesebb a vendég

A magyar tenger melletti kempingek 2001-ben zárták a legjobb évet 620 ezer vendégéjszakával, azok után, hogy az azt megelőző években folyamatos növekedést tapasztaltak. Az utóbb négy évben azonban megfordult a tendencia, és éves szinten 6-8 százalékos visszaesés tapasztalható. Ha kedvezően alakulna a nyár vége, akkor most is ilyen mértékű lesz a csökkenés - jelezte a vezérigazgató. Egyben reméli, legalább 430 ezer vendégéjszakát töltenek el majd vendégeik az idén a kempingjeikben.

A visszaeső vendégéjszakaszám miatt kisebb lesz az SCD csoport által ez év júniusban felvásárolt cég eredménye is idén. A társaság százmilliós nettó profittal kalkulált 2005-ös üzleti tervében. Tavaly még 117 millióra rúgott az eredményük. Kempingjeik fenntartására éves szinten mintegy 80-100 millió forintot fordítanak, míg nagyjából hasonló összeget költöttek ez évben fejlesztéseikre is. Számításuk szerint a rossz szezon ellenére a tavalyi 1,3 milliárd forintos árbevételt 2005-ben is elérhetik. Az SCD 2004-ben a Balaton déli partjának meghatározó turisztikai vállalkozását, a Siotourt is megvásárolta, és megkezdte a kempingek fejlesztését és korszerűsítését. A cég marketingvezérigazgató-helyettese, Boltuch Dóra hangsúlyozta: az SCD nem zár be kempingeket, a fejlesztések pedig folytatódnak.

Augusztusban egyébként a németek töltik a legtöbb időt a kempingekben, míg júliusban a dánok érkeztek a legnagyobb számban. Az eddig regisztrált 400 ezer vendégéjszakából a magyarok 35 ezret töltöttek el.

A kempingekhez hasonló visszaesés figyelhető meg az üdülőházak esetében is. Idén tízszázalékos a viszszaesés a vendégéjszakák számát tekintve a múlt évi szezonhoz képest.

A KSH szerint is

A balatoni kempingek ez évi teljesítményével kapcsolatban a KSH is hasonló eredményeket rögzített. Felmérésük szerint az év első felében a külföldiek esetében a vendégek és a vendégéjszakák száma is tíz százalékkal elmaradt az egy évvel korábbihoz képest. A hazaiak száma ugyanakkor 14,4 százalékos növekedést mutat. A Balaton egyébként a hazai üdülőkörzeteket tekintve összességében nézve sem teljesít túl jól 2005-ben. A KSH felméréséből látszik az is, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma három százalékkal kisebb a tavalyinál, a külföldiek esetében pedig több mint tízszázalékos a csökkenés. Egyelőre csak azzal vigasztalódhatnak a magyar tengernél, hogy a belföldiek tartózkodási ideje meghosszabbodott. Esetükben nyolcszázalékos növekedést regisztráltak.