Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Leállt a Kenwood-termékek gyártása Székesfehérváron

2002.12.03. 16:55
Az AlbaMag.hu információi szerint leállt a termelés Videoton Holding Kenwood autórádiókat gyártó részlegében. Az Elektronikai Szerelő Vállalat (ESzV) által működtetett egységet december közepéig tartják készenlétben. A Kenwood Kínába telepíti át a gyártást, a döntés csaknem 200 munkahely megszüntetését jelenti. Veszélyben van további 109 munkahely is a szektorban: A Megyei Munkaügyi Központ tájékoztatása alapján a szintén Videotonhoz tartozó Elektronikai Végszerelő Kft. 109 főre kért munkahelymegtartó támogatást három hónapra.
Tóth András, aki az Elektronikai Szerelő Vállalat és az Elektronikai Végszerelő Kft. vezetője is egyben, az Indexnek elmondta: a Kenwood távozásával 190 munkahely szűnik meg Székesfehérváron. Erről elmondása szerint már júniusban értesítették a Munkaügyi Központot, a leépítést november utolsó napjaiban hajtották végre.

További 109 ember állása került veszélybe

A Panasonic termékek gyártásával foglalkozó Végszerelő Kft. is munkaügyi gondokkal küzd. Zimmermann József, a Munkaügyi Központ igazgatója az AlbaMagnak elmondta: a cég 109 fő bérhelyzetének fenntartására kért úgy nevezett "munkahelymegtartó támogatást" három hónapra.

"Átmeneti zavar" a híradástechnikai szektorban?

A támogatást a központ szerint "átmeneti zavar esetén" lehet igénybe venni a dolgozók bérének 25-75%-ára legfeljebb 12 hónapra. A támogatás feltétele, hogy az adott vállalkozás írásban jelezze: a támogatás lejártakor legalább a korábban igénybe vett juttatás időtartamával megegyező ideig foglalkoztatni tudja dolgozóit.

A megye a minisztériumhoz fordul

Zimmermann hozzátette: ekkora nagyságrend esetén vélhető, hogy a megyei hivatal a minisztérium illetékeseihez fordul az ügyben. Nemrég ugyanis hasonló kérelemmel fordult központhoz a bajba jutott Ikarus is, a Zimmermann vezette hivatal azonban mindenfajta munkaügyi támogatásra (10-15-féle csomag illetve juttatás) összesen 1,3 milliárd forinttal rendelkezik, ezért önállóan nem tudnák kielégíteni a felmerült igényeket.