Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Drágulhat a kenyér

2004.10.15. 08:19
A jelenlegi 110-120 forintos kenyérár helyett már most is 140 forint lenne indokolt, az emelés azonban elkerülhetetlen lesz, ha elmarad állami segítség. A haszon nagy része nem a pékek, hanem a kereskedők zsebébe vándorol.
Amennyiben a gázolaj világpiaci ára 60 dollár fölé emelkedik, a sütőipar pedig nem kap támogatást az államtól, elkerülhetetlen lesz a kenyér árának 10-15 százalékos emelése - mondta a Napi Gazdaságnak Ilonka Boldizsár, a magyarországi sütőipari kapacitás 70 százalékát lefedő, 512 vállalkozást összefogó Magyar Pékszövetség elnöke. Jelenleg 110-120 forint egy kilogramm fehér kenyér átadási ára, miközben 140 forint lenne az indokolt - véli Ilonka. Eddig azért nem próbáltak emelni, mert a liszt ára augusztusban kilogrammonként 22-25 forinttal csökkent, azonban kérdéses, hogyan alakítja az alapanyagárat a novembertől induló intervenció.

A kereskedőké a haszon

A szövetség becslése szerint az éves szinten 82 milliárd forintra tehető bolti forgalmú sütőipari szakágazat helyzetén segíthet a gabonavertikumban a képződő jövedelem arányosabb elosztása, ma ugyanis ebből 55 százalékos arányban a kereskedelem részesedik, a fennmaradó 45 százalékon osztozik a gabonatermelő, a malom és a sütőipar. Az elmaradt fejlesztések pótlására és a felzárkóztatás megkezdéséhez továbbá 8-10 éven át évi 10-12 százalékos jövedelmezőséget kellene biztosítani. (Az ágazat jövedelmezősége 1992 óta csökken, akkor a nyereséghányad 7,4 százalékos volt, ma ennek a 25 százaléka.)

Segítség lenne a pályázati lehetőségek biztosítása is a technológiai gépek cseréjéhez, a gépjárműpark cseréjéhez, továbbá a saját szaküzletek létesítéséhez, mivel az utóbbi években évente fejlesztésekre az ágazatban mindössze 2,0-2,2 milliárd forint jutott, miközben a befektetett eszközök értéke 26 milliárd. Ilonka szerint a piaci tisztesség helyreállítása érdekében meg kellene tiltani a szakmai árképzéssel megállapított önköltségi ár alatti értékesítést.

Jelenleg 824 társas vállalkozás és mintegy 520 egyéni vállalkozás működik a sütőiparban. Az egyéni vállalkozások árbevétele 3-20 millió forint között szóródhat. Piaci szereplők 10-12 százalékos aránnyal az áruházakban működő sütőüzemek, s a sütőipari termékek készre sütésével, forgalmazásával foglalkozó mintegy 1400 kisvállalkozás.