Mária
18 °C
28 °C

Fokozódik a kenyérhelyzet

2006.07.12. 08:38
A pékek érdekképviselete a napokban bejelentette, hogy néhány napon belül 15-20 százalékkal emelik a pékek a kenyér árát, s nem kizárt, hogy a jövőben újabb hasonló lépésekre is számíthatunk. Werli József, a Magyar Pékszövetség titkára szerint a sütőipari vállalkozások azért kényszerülnek az áremelésre, mert már két éve nem sikerül érvényesíteniük azokat a többletköltségeiket, amelyek az energia, illetve a logisztikai szolgáltatások drágulásából, valamint a minimálbér növekedéséből keletkeztek.

Az idén a szokásosnál is elszántabban készülnek a szinte minden nyáron rendre bejelentett kenyéráremelésre a pékek, legalábbis szövetségük vezetőinek nyilatkozatai szerint. A vállalkozások fele veszteséges, mert drágul az energia, a liszt, emelkedik a minimálbér, nőnek a szállítási költségek, és akkor még nem is számoltak a minap elfogadott megszorító intézkedések hatásaival. Az eddigi áremelési kísérletek jellemzően a multik ellenállásán buktak meg; a nemzetközi kereskedőláncok képviselői most még kivárásról beszélnek. Alapanyaghiány mindenesetre nem fenyeget, a magyar gabonaágazatra idén csak a szokásos problémák várnak: akadozhat a szállítás, az EU intervenciós rendszere pedig jószerivel bumerángnak bizonyult, a magyar gabona felerészben raktárba kerül. A jelenlegi értékesítési ütem mellett csaknem egy évtized kellene ahhoz, hogy eltűnjenek az intervenciós készletek - a kukoricánál két évtized sem lenne elég erre -, miközben a világpiacon gyors ütemben törnek előre az új exportőrök.

Tavaly csökkent a kenyér ára

Az élelmiszer-ipari szakágazatok közül a sütőipar az, ahol a legtöbb foglalkoztatott minimálbéren vagy e szint körüli összegen van bejelentve. Az elmondottak miatt az ágazatban összességében már jó ideje nem képződik jövedelem: a vállalkozások fele veszteséges. Tavaly a kenyér ára nemhogy nőtt, még csökkent is 5-6 százalékkal: a pékek jelenleg 118-125 forintos kilogrammonkénti áron adják a kenyeret a kiskereskedőknek, kereskedelmi láncoknak, miközben az egy kilogrammos fehér kenyér előállítási költsége 140 forint körüli.

A fogyasztók ezt a kenyeret - régiótól és üzlettől függően - általában 160-170 forintért vásárolhatják meg. Werli József szerint a tervezett áremelésben még nem vették számításba a most elfogadott adóváltozások, illetve más intézkedések várható hatásait. A pékek mindenesetre - a húsiparosokkal és a tejfeldolgozókkal egyetemben - már korábban, május elején is fontolgatták az áremelést (persze nem mindegyikük, illetve cégenként más és más mértékben). Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke már a kormány erre vonatkozó döntése előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztókat is érinti az élelmiszerekre vonatkozó 15 százalékos áfa 5 százalékpontos emelése.

Hangsúlyozta azonban, hogy a sütőiparban gazdálkodókat alapvetően nem ez, hanem az üzemanyag és a liszt ára befolyásolja: az üzemanyag ára folyamatosan nő, s a liszt drágulását is lehet már érezni a pékségekben. A pékek áremelési kísérletei az elmúlt évek tapasztalatai szerint főként a multinacionális kereskedőláncok ellenállása miatt buknak meg vagy sikerülnek időnként csak az óhajtott mérték töredékére. Most abban bíznak, hogy a kereskedők a korábbiaknál inkább elfogadják az áremelést, amelyek helytől és cégektől függően nyilvánvalóan eltérőek lesznek. Mivel azonban a tárgyalások még folyamatban vannak a kiskereskedőkkel, illetve az áruházláncokkal, egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a kenyér a polcokon.