Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fokozódik a kenyérhelyzet

2006.07.12. 08:38
A pékek érdekképviselete a napokban bejelentette, hogy néhány napon belül 15-20 százalékkal emelik a pékek a kenyér árát, s nem kizárt, hogy a jövőben újabb hasonló lépésekre is számíthatunk. Werli József, a Magyar Pékszövetség titkára szerint a sütőipari vállalkozások azért kényszerülnek az áremelésre, mert már két éve nem sikerül érvényesíteniük azokat a többletköltségeiket, amelyek az energia, illetve a logisztikai szolgáltatások drágulásából, valamint a minimálbér növekedéséből keletkeztek.

Az idén a szokásosnál is elszántabban készülnek a szinte minden nyáron rendre bejelentett kenyéráremelésre a pékek, legalábbis szövetségük vezetőinek nyilatkozatai szerint. A vállalkozások fele veszteséges, mert drágul az energia, a liszt, emelkedik a minimálbér, nőnek a szállítási költségek, és akkor még nem is számoltak a minap elfogadott megszorító intézkedések hatásaival. Az eddigi áremelési kísérletek jellemzően a multik ellenállásán buktak meg; a nemzetközi kereskedőláncok képviselői most még kivárásról beszélnek. Alapanyaghiány mindenesetre nem fenyeget, a magyar gabonaágazatra idén csak a szokásos problémák várnak: akadozhat a szállítás, az EU intervenciós rendszere pedig jószerivel bumerángnak bizonyult, a magyar gabona felerészben raktárba kerül. A jelenlegi értékesítési ütem mellett csaknem egy évtized kellene ahhoz, hogy eltűnjenek az intervenciós készletek - a kukoricánál két évtized sem lenne elég erre -, miközben a világpiacon gyors ütemben törnek előre az új exportőrök.

Tavaly csökkent a kenyér ára

Az élelmiszer-ipari szakágazatok közül a sütőipar az, ahol a legtöbb foglalkoztatott minimálbéren vagy e szint körüli összegen van bejelentve. Az elmondottak miatt az ágazatban összességében már jó ideje nem képződik jövedelem: a vállalkozások fele veszteséges. Tavaly a kenyér ára nemhogy nőtt, még csökkent is 5-6 százalékkal: a pékek jelenleg 118-125 forintos kilogrammonkénti áron adják a kenyeret a kiskereskedőknek, kereskedelmi láncoknak, miközben az egy kilogrammos fehér kenyér előállítási költsége 140 forint körüli.

A fogyasztók ezt a kenyeret - régiótól és üzlettől függően - általában 160-170 forintért vásárolhatják meg. Werli József szerint a tervezett áremelésben még nem vették számításba a most elfogadott adóváltozások, illetve más intézkedések várható hatásait. A pékek mindenesetre - a húsiparosokkal és a tejfeldolgozókkal egyetemben - már korábban, május elején is fontolgatták az áremelést (persze nem mindegyikük, illetve cégenként más és más mértékben). Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke már a kormány erre vonatkozó döntése előtt felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztókat is érinti az élelmiszerekre vonatkozó 15 százalékos áfa 5 százalékpontos emelése.

Hangsúlyozta azonban, hogy a sütőiparban gazdálkodókat alapvetően nem ez, hanem az üzemanyag és a liszt ára befolyásolja: az üzemanyag ára folyamatosan nő, s a liszt drágulását is lehet már érezni a pékségekben. A pékek áremelési kísérletei az elmúlt évek tapasztalatai szerint főként a multinacionális kereskedőláncok ellenállása miatt buknak meg vagy sikerülnek időnként csak az óhajtott mérték töredékére. Most abban bíznak, hogy a kereskedők a korábbiaknál inkább elfogadják az áremelést, amelyek helytől és cégektől függően nyilvánvalóan eltérőek lesznek. Mivel azonban a tárgyalások még folyamatban vannak a kiskereskedőkkel, illetve az áruházláncokkal, egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a kenyér a polcokon.