Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Magyar kenyér szlovák lisztből

2004.05.20. 08:52
Az aratásig olcsóbb lehet a kenyér, miután a Szlovákiából immár vámmentesen behozható liszt ára 20-30 forinttal alacsonyabb az itthoninál.
Árcsökkenést okozott, hogy az EU-csatlakozás óta fokozódott a magyar termékeknél 20-30 forinttal olcsóbb liszt behozatala Szlovákiából. Az árkiegyenlítődés az idei aratásig tarthat. Megbolygatja a hazai piacot, hogy május eleje óta fokozódott a szlovákiai liszt importja. Értesüléseink szerint több észak-magyarországi gabona- és sütőipari cég is növelte alapanyag-beszerzéseit a szomszédos országból, mivel a szlovák liszt olcsóbb a magyar termékeknél.

Nincs dömping

Bár nincs szó "importdömpingről", ágazati szakértők szerint a növekvő behozatal itthon egyértelmű árcsökkenést indított meg, vagyis az import az egész lisztpiacra kihat. A malmok a tavalyi aszály után kilónként 70 forintra tornászták fel átadási áraikat, amelyek mára 60-62 forintra csökkentek. A további áresés sem kizárt.

Szakértők a helyzetért az FVM-et is felelőssé teszik, mert az év elején életbe léptetett 11 ezer forintos kiegyenlítő befizetést a lisztexportra is kiterjesztette. Emiatt a kiszállítás leállt, több malom jelentős üzlettől esett el, miközben készleteik egy része az árcsökkenés időszakára bennragadt. Ismert, hogy az agrártárca a búza- és liszthiány megelőzése érdekében fékezte az exportot, mivel egyes ágazati szervezetek szerint az addigi kiszállítások veszélyeztették a belföldi ellátást.

30 forint is lehet a különbség

A liszt bolti ára Szlovákiában 60-70 forint között van, míg a magyar boltokban 76-90 forintot is elkérnek kilójáért - közölte lapunkkal Vámos György, a Szabolcs Gabona Holding Rt. leányvállalata, az Alföldi Malomipari Rt. vezérigazgatója. Szlovákiában tavaly jó búza termett, az ottani árak olcsóbbak, így a csatlakozás után, ha nem is ugrásszerűen, de megnőtt a cég szlovákiai lisztimportja. A behozott lisztet pékségeknek adják el.

Ágazati szakértők szerint a szlovák és a magyar árak közötti különbség az idei aratás időszakára egyenlítődik ki, mivel a tavalyi termésre még alkalmazott nemzeti szabályozásokat az egységes uniós gabonarendtartás váltja fel. Ekkor életbe lép az EU 101,31 eurós (mintegy 28 ezer forintnak megfelelő) tonnánkénti intervenciós búzaára, ami mindenütt azonos szabályozási feltételeket teremt majd.