Csongor
0 °C
9 °C

Nincs több haladék a kényszervállalkozóknak

2004.01.08. 09:43
A Magyar Hírlap értesülései szerint nem hosszabbítják meg a kényszervállalkozásokra adott moratóriumot. Január elsejével figyelmeztetés nélkül kiszabható a hatmilliós bírság, június végétől azonban már az adórevizorok büntetnek.
Nem tervezi a kényszervállalkozókat foglalkoztató cégeknek 2003. december 31-éig adott féléves türelmi idő meghosszabbítását a munkaügyi tárca - írta a Magyar Hírlap. A tavaly év égéig tartó moratórium ideje alatt a munkaügyi ellenőrök nem bírságolták meg az első alkalommal tetten ért munkaadókat. Büntetést csak azoknak a cégeknek kellett fizetniük, amelyek a figyelmeztetés ellenére sem alakították át a kifogásolt színlelt, azaz valójában munkaviszonyt palástoló vállalkozási szerződéseket.

Akár hatmilliós bírság

Idén azonban már akár hatmillió forintos munkaügyi bírsággal is számolniuk kell a cégeknek, hiszen a türelmi idő lejárta után már az első szabálytalanság felfedezésekor sem fognak eltekinteni az ellenőrök a bírság kiszabásától. Ellenőrzési kampányra ugyanakkor nem kell számítani, hiszen a munkaügyi felügyelők nem egy-egy szabálytalanságot ellenőriznek, hanem komplex módon az egész céget vizsgálják. Mint azt a Magyar Hírlap megírta, június harmincadika után még súlyosabb büntetésekre lehet számítani. Akik ugyanis az említett időpontig nem alakítják át szerződéseiket, azok már az adórevizorokkal találják szembe magukat, akik tetemes bírság kiszabása mellett öt évre visszamenőleg kifizettethetik a céggel a megspórolt adókat és járulékokat.

Az amnesztiának a június harmincadikáig történő bejelentésen túl az is a feltétele, hogy a cégeknek le kell adniuk egy listát az APEH-nek azokról a személyekről illetve cégekről, akikkel, illetve amelyekkel vállalkozási vagy megbízási jogviszonynak álcázott munkaszerződést kötöttek. Az amnesztiával kapcsolatban az adószakértők azt kifogásolják, hogy a büntetlenség nem terjed ki a másik félre, vagyis a kényszervállalkozókra, Burány Sándor munkaügyi miniszter azonban cáfolta ezt a felvetést. A Magyar Hírlap információi szerint azonban a cáfolatot alátámasztó írásos dokumentum nem létezik.