Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hitelképes képviselők

2006.02.09. 06:57
Eladósodva búcsúztatják a parlamentet a képviselők: a vagyonnyilatkozatokból kiderül, hogy a honatyák közel fele vett fel valamilyen hitelt. A három legnagyobb hitelfelvevő (33-45 millió forint) szocialista politikus, míg a Fidesz tagjai nagyobb arányban jutottak hitelhez.
Az országgyűlési képviselők közel fele hitellel búcsúztatja a 2002-2006-os ciklus végét. Azt nem lehet nyomon követni a parlamenti hálón, hogy ezekre mikor tettek szert (a ciklus eleji bevallások csak papíralakban állnak rendelkezésre), arra viszont lehet következtetni, hogy jó részük befektetésnek szánta a hitelfelvételt, vagy legalábbis "több lábon áll". A bevallásokból kiderül, akadnak, akiknek a felvett hitelnél nagyobb öszszegű, vagy legalább akkora megtakarításuk van, de mindenesetre sokuknak van félretett pénze. Másként fogalmazva: hitelképes rétegről van szó.

Ingatlanra kell a kölcsön

A parlament jövő héten tartja a választások előtti utolsó ülését, s a honatyák január végén adták le utolsó vagyonnyilatkozatukat. Ezek szerint a parlamenti politikusok közel fele adósodott el a negyedik év végére vagy éppen csökkentette valamelyest adósságát. A 386 fős parlament hozzávetőleg 170 tagja vallott be ilyen-olyan adósságot. Mindez a bevallás "pénzintézettel szembeni tartozás" elnevezésű rubrikájából derül ki. A többség ide csupán egy-egy összeget ír be, de ezek nagyságából arra lehet következtetni, hogy leginkább ingatlanhiteleket vettek fel. Köztük többen ezt le is írják, ám csupán ketten voltak annyira merészek, hogy rögzítették azt is: államilag támogatott hitelhez jutottak (két fideszes: Papcsák Ferenc öt-, Zsigó Róbert nyolcmillió forinthoz).

A Fideszből többen, az MSZP-ből többet vettek fel

Van némi különbség a frakciók között. Első ránézésre a Fidesz képviselői közül éltek többen az ingatlanhitel lehetőségével, a 168 képviselőt tömörítő frakció fele vett fel kölcsönt. Az MSZP 178 tagjának csak 41 százaléka cselekedett ugyanígy, ám ők nagyobb öszszegeket kértek a bankoktól. Míg a fideszesek közül csupán 2-3 hitel ugrik húszmillió fölé, addig a szocialistáknál 8-10 esetben van e fölötti öszszeg. Sőt a csúcstartó is az MSZP-frakcióból kerül ki, Nyul István - saját bevallása szerint - 45 millió forint építési hitelt vett fel. A szocialisták átlagban 10,8, a fideszesek 8,8 millió forint adósságot könyvelhetnek el magunknak, persze akadnak, akik 1-2 milliójukkal sereghajtók. Szinte mindenki forintalapú hitelt tüntett fel, csupán négyen jelölték meg euróban a kölcsönösszeget, s egyvalaki svájci frankban. Az SZDSZ sem marad el a két nagy párt mögött, a húszfős frakció fele vett fel hitelt, köztük a pártelnök, Kuncze Gábor 18,9 milliót, Magyar Bálint pedig 30 millió forintot írt be a kipontozott részre.

Két tucat honatya magánszemélyek felé tartozik, ám van köztük olyan, aki ezt már csak ráadásnak szánta a banki eladósodás mellé. A szocialista Élő Norbert például a 36 millió forintos hitele mellé vállalt fel 30 millió forintos tartozást egy magánszemély felé. Jó páran a gépkocsit is hitelre vagy lízingre veszik, Kósa Lajos (Fidesz) például a 30 millió forintos lakásvásárlási kölcsön mellé négymilliós autóvásárlásit is elkönyvelt. A pártok első emberi sem kerülték el az eladósodást, Orbán Viktor húsz, Dávid Ibolya 13, Áder János 15 millió forintos kölcsönt rögzített.