Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Alig fektetnek részvényekbe a parlamenti képviselők

2002.06.24. 10:04
A héten közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokból kiderül, a honatyák nemigen érdeklődnek a Budapesti Értéktőzsdén elérhető befektetések iránt, a 386 képviselőből közvetlenül mindössze 23-an tartják vagyonuk egy részét részvényekben. A biztos hozamot nyújtó befektetési jegyek, állampapírok valamivel népszerűbbek, ezekbe mintegy 338 millió forint értékben fektettek a honatyák.
A múlt hét végéig kellet nyilatkozatot tenniük az új országgyűlés képviselőinek személyes vagyonukról, amelyben értékpapír-tulajdonukat is feltüntették. A vagyonbevallásokból kiderül: az országgyűlési képviselőket nemigen nyűgözik le a Budapesti Értéktőzsdén elérhető részvényekben rejlő lehetőség, a 386 képviselő közül közvetlenül mindössze 23 tulajdonos valamelyik tőzsdei cégben. Minden bizonnyal a tulajdonukban lévő vállalkozásokon keresztül ennél lényegesen többen birtokolnak a különböző részvényekből, ám ez aligha fog valaha is kiderülni.

Tizenhárommilliónyi Mol-részvény

A parlamenti padsorokban mindössze tizenkét Mol-kisrészvényes foglal helyet, s a tulajdonukban lévő részvények értéke alig haladja meg a 13 millió forintot, ám ezzel együtt is az olajipari részvény a legnépszerűbb blue chip országházunkban. A népszerűségi lista második helyét 8,6 millió forintnyi árfolyamértékkel az OTP foglalja el, s mindössze négy képviselő vallott be tulajdont a Richter Gedeon Rt.-ben, papírjaik értéke tegnapi áron számolva alig-alig érte el a 2 millió forintot.

Meglepő módon honatyáink kevéssé érdeklődnek a Matáv-papírok iránt, befektetéseik értéke nem éri el a kétmillió forintot sem. A képviselők közül a távközlési vállalat egyik legnagyobb részvényese Boros Imre volt PHARE-miniszter, aki vélhetőleg komolyan érdeklődik az új gazdaság vállalatai iránt, hisz 500 darab Graphisoft- részvénynek is boldog tulajdonosa.

Két kárpótlásijegy-tulajdonos

A honatyák - úgy tűnik - előnyben részesítik a kockázatos részvényekkel szemben a biztos hozamot nyújtó instrumentumokat, kötvényekben, befektetési jegyekben, állampapírokban ugyanis 338 millió forintot tartanak. (Ez az adat nem tartalmazza az életbiztosításokat, amellyel majdnem mindegyikük rendelkezik.) Elképzelhető, hogy a képviselők nem bíznak a kárpótlásijegy-kérdés rendezésében, legalábbis a kárpótlásijegy-lobbi nem túl erős országgyűlésünkben. Mindössze két - fideszes - honatya birtokol a hányatott sorsú jegyből, hárommillió forint összértékben.

Kisebb kapitalizációjú részvények csak elvétve fordulnak elő a képviselők porfóliójában, csupán mutatóban akad néhány Édász-, Émász-, Graboplast-, BÁV-részvényes. Zwack papírja két képviselőnek van, alig 100 ezer forint értékben. A névadó csak cégén keresztül rendelkezik likőrrészvényekkel, ellenben ő az egyetlen honatya, aki a külföldi papírokban is lát némi fantáziát: 116 IBM-részvény tulajdonosa.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?