István, Vajk
19 °C
33 °C

Alig fektetnek részvényekbe a parlamenti képviselők

2002.06.24. 10:04
A héten közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokból kiderül, a honatyák nemigen érdeklődnek a Budapesti Értéktőzsdén elérhető befektetések iránt, a 386 képviselőből közvetlenül mindössze 23-an tartják vagyonuk egy részét részvényekben. A biztos hozamot nyújtó befektetési jegyek, állampapírok valamivel népszerűbbek, ezekbe mintegy 338 millió forint értékben fektettek a honatyák.
A múlt hét végéig kellet nyilatkozatot tenniük az új országgyűlés képviselőinek személyes vagyonukról, amelyben értékpapír-tulajdonukat is feltüntették. A vagyonbevallásokból kiderül: az országgyűlési képviselőket nemigen nyűgözik le a Budapesti Értéktőzsdén elérhető részvényekben rejlő lehetőség, a 386 képviselő közül közvetlenül mindössze 23 tulajdonos valamelyik tőzsdei cégben. Minden bizonnyal a tulajdonukban lévő vállalkozásokon keresztül ennél lényegesen többen birtokolnak a különböző részvényekből, ám ez aligha fog valaha is kiderülni.

Tizenhárommilliónyi Mol-részvény

A parlamenti padsorokban mindössze tizenkét Mol-kisrészvényes foglal helyet, s a tulajdonukban lévő részvények értéke alig haladja meg a 13 millió forintot, ám ezzel együtt is az olajipari részvény a legnépszerűbb blue chip országházunkban. A népszerűségi lista második helyét 8,6 millió forintnyi árfolyamértékkel az OTP foglalja el, s mindössze négy képviselő vallott be tulajdont a Richter Gedeon Rt.-ben, papírjaik értéke tegnapi áron számolva alig-alig érte el a 2 millió forintot.

Meglepő módon honatyáink kevéssé érdeklődnek a Matáv-papírok iránt, befektetéseik értéke nem éri el a kétmillió forintot sem. A képviselők közül a távközlési vállalat egyik legnagyobb részvényese Boros Imre volt PHARE-miniszter, aki vélhetőleg komolyan érdeklődik az új gazdaság vállalatai iránt, hisz 500 darab Graphisoft- részvénynek is boldog tulajdonosa.

Két kárpótlásijegy-tulajdonos

A honatyák - úgy tűnik - előnyben részesítik a kockázatos részvényekkel szemben a biztos hozamot nyújtó instrumentumokat, kötvényekben, befektetési jegyekben, állampapírokban ugyanis 338 millió forintot tartanak. (Ez az adat nem tartalmazza az életbiztosításokat, amellyel majdnem mindegyikük rendelkezik.) Elképzelhető, hogy a képviselők nem bíznak a kárpótlásijegy-kérdés rendezésében, legalábbis a kárpótlásijegy-lobbi nem túl erős országgyűlésünkben. Mindössze két - fideszes - honatya birtokol a hányatott sorsú jegyből, hárommillió forint összértékben.

Kisebb kapitalizációjú részvények csak elvétve fordulnak elő a képviselők porfóliójában, csupán mutatóban akad néhány Édász-, Émász-, Graboplast-, BÁV-részvényes. Zwack papírja két képviselőnek van, alig 100 ezer forint értékben. A névadó csak cégén keresztül rendelkezik likőrrészvényekkel, ellenben ő az egyetlen honatya, aki a külföldi papírokban is lát némi fantáziát: 116 IBM-részvény tulajdonosa.