Géza
-12 °C
-4 °C

Alacsonyak a magyar fizetések

2004.03.25. 09:24
Az átlagos magyar órabér alig tizede a dánnak, de a kelet-európai régióban nálunk keresnek a legjobban.
A 46 európai ország közül toronymagasan az első helyen végzett Dániában az adózás előtti átlagos órabér közel 28 euró (hétezer forint); ez a második Svájcban is több mint húsz százalékkal alacsonyabb - derül ki az Európai Munkaadók Szövetségének (FedEE) felméréséből. A német fizetések már mindössze a dán keresetek 63 százalékát éri el, ez a szám Franciaországban már csak 51 százalék.

Rigió első

A kelet-európai régióban jól áll Magyarország, hiszen míg a hazai keresetek a dániai tizenkét százalékának felelnek meg, addig Csehországban ez az arány 11 százalék, Lengyelországban és Szlovákiában nyolc százalék, Romániában pedig már csak alig négy százalék.

A legszegényebb Moldovában az átlagos órabér a dániainak mindössze 87-ed része, 0,32 euró. Az elmúlt évben a fizetések a legnagyobb mértékben Szlovákiában (11,3 százalék), Észtországban (9,8 százalék) és Lettországban (9,6 százalék) nőttek, Portugáliában azonban némileg még csökkentek is.

Részletezve

A FedEE jelentése az egyes országokban elérhető fizetéseket harminc foglalkozási/beosztási kategória, illetve a vállalatok mérete alapján vizsgálja. A nemzetközi összehasonlításból kiderül, hogy például egy átlagos, heti 35 órát dolgozó középvezető egy ötszáz főt foglalkoztató cégnél éves alapfizetésként Oroszországban 807 ezer, Franciaországban több mint 11 millió, míg Németországban közel 14 millió forintot kereshet. Magyarországon ebben a kategóriában a FedEE szerint 1367 forintos órabérrel lehet számolni, vagyis havi 22 munkanapot alapul véve egy évre mintegy 2,5 millió forintos fizetés adódik.

Az elemzés az azonos beosztásban és hasonló méretű vállalatoknál dolgozók esetében a tapasztalat és teljesítmény különbözősége alapján plusz-mínusz húsz százalékos eltérést engedélyez a fizetésekben. Magyarországon így az órabérek skálája 387-től (szolgáltatási szektor, kisvállalat) 21 200 forintig (nagyvállalati vezérigazgató) terjed.

A nyolcórás munkanapokkal számított havi 68 ezressel így több mint 3,7 millió forintos fizetés áll szemben. Míg nálunk a szélső értékek közötti különbség 55-szörös, addig az a leggazdagabb Dániában 39-szeres, Franciaországban 47-szeres, Csehországban 52-szeres, Oroszországban viszont 187-szeres.