Árpád
-2 °C
3 °C

Jó ősz elé néz a kiskereskedelem

2003.09.26. 09:02
Visznylag optimisták a kereskedők a következő három hónappal kapcsolatban - derül ki a gazdasági tárca felméréséből. A megkérdezettek csupán nyolc százaléka tart visszaeséstől.
Idén augusztusban a kiskereskedelemben nem változtak a várakozások - állapítja meg a gazdasági tárca konjunktúratesztje. A következő három hónap forgalomalakulásával kapcsolatban a kereskedők viszonylag optimisták.

A válaszadók negyede szerint szeptember-november között a forgalmazott mennyiség - részben szezonális okok miatt - érzékelhetően nő, visszaeséstől a megkérdezetteknek csupán nyolc százaléka tart. A növekedési ütem azonban az év korábbi részéhez képest tovább lassulhat.

Csak az alma és burgonya ára csökkenhet

Augusztusban az átlagos eladási árszint júliushoz képest nem változott. A felmérésbe bevont egységekben a vizsgált 51 termék átlagában a beszerzési árak 0,2 százalékkal emelkedtek egy hónap alatt. A felmérés szerint a szezonális hatások miatt az egyes termékcsoportok piaci helyzete eltérően alakul. A lakásépítési termékek esetében lassan megszűnik a havi növekedés.

Szeptember-novemberben a lábbeliket, a ruházati cikkeket, valamint - a szezon beindultával - a tüzelőanyagokat forgalmazók reménykednek komoly fellendülésben. A felmérés alapján a kereskedők áralakulással kapcsolatos várakozásai az őszi hónapokra erősödő inflációt vetítenek előre. E három hónapra a megkérdezettek átlagosan 1,9 százalékos eladásiár-emelkedést prognosztizáltak, ez az ütem novemberre jóval öt százalék fölötti év/év inflációt jelentene.

A kereskedők szerint az inflációt a vizsgált termékcsoportok közül elsősorban a lábbelik, a tüzelőanyagok, valamint az élelmiszerek és az üzemanyagok gerjesztik. A nyári áresés után az őszi időszakban két idényáras cikken - étkezési alma és burgonya - kívül más termék piacán nem várható árcsökkenés.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?