István, Vajk
17 °C
34 °C

A politikusok keresnek a legtöbbet

2005.08.30. 08:00
A bionövény-termesztők keresnek ma a legrosszabbul, míg a képviselők, miniszterek és a politikai államtitkárok a legjobban, legalábbis papíron. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint a pénzügyi szektor beosztottjai közül az értékpapír- és devizakereskedők viszik haza a legtöbbet.
A bionövény-termesztők keresnek ma a legkevesebbet, a képviselők, miniszterek és politikai államtitkárok pedig a legjobban - legalábbis a hivatalos statisztika szerint. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint a politikusok és állami vezetők átlagos havi bére 722 586 forint volt 2004-ben, az egyéb juttatásokat is figyelembe véve pedig havi 931 172 volt a kereset ebben a statisztikai osztályban.

A lista másik végén a bionövény-termesztők találhatók, akik a hivatalos adatok szerint még a minimálbért sem vihetik haza: az 53 ezer forintos havi bért csak 653 forintnyi egyéb kereset egészítette ki. A kereset és a bér között számos fizetési kategória esetében jelentős a különbözet: a növényolajgyártók több mint dupláját keresik meg 146 957 forintos bérüknek.

Az egyetemi jelentkezések népszerű szakjai közül a közgazdászok a felső harmadban vannak 277 és fél ezres bérükkel és 324 ezres keresetükkel. A pénzügyi szféra a KSH jelentéseiben is hagyományosan a fizetési ranglista élbolyában található, az ÁFSZ felmérésében közülük is az értékpapír- és devizakereskedők, köztük a tőzsdeügynökök viszik a pálmát 533 673 forintos keresetükkel. Az átlaghoz képest nem keresnek rosszul az adószakértők, pénz- és hitelgazdasági szervezők és könyvvizsgálók sem, valamennyi esetben 350 ezer forint körül mozog az átlagkereset.

Egy másik slágerszakma, a jogász esetében is kiemelkedőek az elérhető jövedelmek: ügyészként általánosnak számít az 544 ezres kereset, akárcsak a bíróknál az 539 ezer forint, de a jogászok általában is számíthatnak mintegy 340 ezer forintos keresetre. Ágazati szinten kevésbé keresnek jól az agráriumban dolgozók: erdészek, vadászok, halászok a 60-80 ezres sávban keresnek, az állattartók ennél valamivel jobban, ott a 90 ezres kereset sem ritka. A vezetői szinteken az államigazgatásban 200-300 ezer forinttól 5-600 ezer forintig terjed a skála, míg a versenyszférában egy marketingvezető tipikusan 500 ezer forintot keres. A beosztottak közül kiemelkedik a légi közlekedésben dolgozók helyzete: a légiirányítók 478 ezres bér mellett átlagosan 763 ezer forintot visznek haza, míg a légijármű-vezetők és hajózómérnökök keresete meghaladja az 550 ezer forintot.