Jolán
2 °C
4 °C

A politikusok keresnek a legtöbbet

2005.08.30. 08:00
A bionövény-termesztők keresnek ma a legrosszabbul, míg a képviselők, miniszterek és a politikai államtitkárok a legjobban, legalábbis papíron. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint a pénzügyi szektor beosztottjai közül az értékpapír- és devizakereskedők viszik haza a legtöbbet.
A bionövény-termesztők keresnek ma a legkevesebbet, a képviselők, miniszterek és politikai államtitkárok pedig a legjobban - legalábbis a hivatalos statisztika szerint. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) adatai szerint a politikusok és állami vezetők átlagos havi bére 722 586 forint volt 2004-ben, az egyéb juttatásokat is figyelembe véve pedig havi 931 172 volt a kereset ebben a statisztikai osztályban.

A lista másik végén a bionövény-termesztők találhatók, akik a hivatalos adatok szerint még a minimálbért sem vihetik haza: az 53 ezer forintos havi bért csak 653 forintnyi egyéb kereset egészítette ki. A kereset és a bér között számos fizetési kategória esetében jelentős a különbözet: a növényolajgyártók több mint dupláját keresik meg 146 957 forintos bérüknek.

Az egyetemi jelentkezések népszerű szakjai közül a közgazdászok a felső harmadban vannak 277 és fél ezres bérükkel és 324 ezres keresetükkel. A pénzügyi szféra a KSH jelentéseiben is hagyományosan a fizetési ranglista élbolyában található, az ÁFSZ felmérésében közülük is az értékpapír- és devizakereskedők, köztük a tőzsdeügynökök viszik a pálmát 533 673 forintos keresetükkel. Az átlaghoz képest nem keresnek rosszul az adószakértők, pénz- és hitelgazdasági szervezők és könyvvizsgálók sem, valamennyi esetben 350 ezer forint körül mozog az átlagkereset.

Egy másik slágerszakma, a jogász esetében is kiemelkedőek az elérhető jövedelmek: ügyészként általánosnak számít az 544 ezres kereset, akárcsak a bíróknál az 539 ezer forint, de a jogászok általában is számíthatnak mintegy 340 ezer forintos keresetre. Ágazati szinten kevésbé keresnek jól az agráriumban dolgozók: erdészek, vadászok, halászok a 60-80 ezres sávban keresnek, az állattartók ennél valamivel jobban, ott a 90 ezres kereset sem ritka. A vezetői szinteken az államigazgatásban 200-300 ezer forinttól 5-600 ezer forintig terjed a skála, míg a versenyszférában egy marketingvezető tipikusan 500 ezer forintot keres. A beosztottak közül kiemelkedik a légi közlekedésben dolgozók helyzete: a légiirányítók 478 ezres bér mellett átlagosan 763 ezer forintot visznek haza, míg a légijármű-vezetők és hajózómérnökök keresete meghaladja az 550 ezer forintot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?