Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Kétszázezer feletti átlagkeresetek Budapesten

2004.02.11. 09:16
A fővárosban a szellemi munkakörben dolgozók átlagkeresete a versenyszférában elérte a 222 ezer forintot, ám összességében kevésbé nőttek a bérek az elmúlt egy évben, mint az ország egészében. Közel egymillió ember állt alkalmazásban Budapesten tavaly.
Összesen 11 százalékkal nőtt tavaly, az év első háromnegyedében a budapesti székhelyű szervezeteknél alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete az előző év azonos időszakához képest. Ez 2,4 százalékkal kisebb az ország egészére jellemzőnél. A fővárosi átlagkereset meghaladta a 165 ezer forintot. A szellemi munkakörökben foglalkoztatottak csaknem 216 ezer forintot kerestek, a fizikai dolgozók átlaga mintegy 104 ezer forint.

Lemarad a vesenyszféra

Változatlanul lemaradásban van a versenyszféra, hiszen a budapesti költségvetési szerveknél alkalmazásban állók átlagosan 182 ezer forintot kerestek, míg a versenyszférában dolgozók 158 ezer forintot. A két szféra közti keresetkülönbségben jelentős szerepet játszik a fizikai és a szellemi foglalkozásúak létszámarányának eltérése: a költségvetési szerveknél hetven százalék a szellemiek aránya, a versenyszférában viszont 47 százalék.

A gazdasági ágak közül a legerőteljesebben, 37 százalékkal az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók keresete emelkedett, de 36 százalékkal többet vihettek haza az oktatásban dolgozók is. Az átlagkeresetek ilyen nagy mértékű növekedése a közalkalmazottak 2002. szeptember 1-jei bérrendezésének következménye. Jelentősebb, tíz százalék feletti emelkedés jellemezte az ipart, az építőipart, a pénzügyi tevékenységeket és az egyéb közösségi, személyi szolgáltatást. A szellemi foglalkozásúak a versenyszférában, a fizikai dolgozók a költségvetési intézményeknél kerestek többet.

Budapesten a vizsgált időszakban 963 ezren álltak alkalmazásban, 1,3 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A közép-magyarországi régió másik térségében, Pest megyében 5,4-del nőtt a foglalkoztatottak száma. A fővárosban a harmadik negyedévben 28 ezren voltak munka nélkül, 6,2 százalékkal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában. Pest megyében viszont 17 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma.