Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Metro és a Spar a kereskedelmi toplista élén

2002.06.24. 11:38
A Mai Piac című kereskedelmi szaklap toplistáján 2001-ben a magyarországi beszerzési társulások, csoportok sorában a Metro és a Spar közös társasága, a Metspa áll az első helyen bruttó 375,47 milliárd forint együttes bevétellel, de a Tesco növelte a legnagyobb mértékben árbevételét. Az összesítésben szereplő cégek üzleteinek 13 százaléka a külföldi társaságoké, miközben ezek a cégek 55 százalékkal részesednek a húsz társaság összforgalmából.
A Mai Piac nyolcadik alkalommal hozta nyilvánosságra a magyarországi élelmiszer és vegyi áru kiskereskedelemben működő társaságok és társulások 20-as toplistáját, amelyet az ACNielsen Piackutató Kft. készített. A lap közleménye szerint a teljes árbevétel alapján a 2-4. helyet magyar tulajdonú láncok foglalják el a listán. A CBA a második, csaknem 300 milliárd forintos, harmadik a Co-op Hungary Rt., 260,5 milliárd forint, míg a negyedik helyen a Honiker beszerzési társulás található 200 milliárd forintot meghaladó bruttó árbevétellel. Az ötödik Cora, valamint a Smatch/Match és a Profi üzletláncot tömörítő Provera, árbevétele 209 milliárd forint.

A közlemény szerint a Tesco Globál Áruházak Rt. mintegy 25 százalékos növekedést követően elért 188 milliárd forintos bruttó árbevételével a 6. helyet szerezte meg 2001-ben. Új szereplő a listán a Reál Hungária Rt., amely a kilencedik helyet foglalja el 104 milliárd bruttó árbevétellel.

Egymilliós forgalom négyzetméterenként

A toplista összesítésében szereplő cégek üzleteinek 13 százaléka a külföldiek tulajdonában lévő társaságoké, miközben a külföldi érdekeltségű cégek 55 százalékkal részesednek a húsz társaság összforgalmából. A közlemény szerint a társaságok egy négyzetméterre jutó árbevételében jelentősek az eltérések: A CBA 1,4 millió forintot értékesít egy év alatt egy négyzetméteren, ugyanez az érték, a Co-op Hungary-nél 805 ezer forint. A brit Tesco egy négyzetméterre eső éves forgalma szintén 1 millió forint fölött van. Jelentős forgalomnövekedést értek el az elmúlt évben a drogérialáncok. A dm-Drogerie Markt 16 százalékkal növelte forgalmát 2001. évi eladásaihoz képest. A Rossmann pedig - tíz új bolt nyitásával - 31 százalékos forgalombővülést realizált.