József, Bánk
-7 °C
0 °C

Fogást keresnek a kereskedelmi törvényen

2006.02.01. 08:31
Februárban dől el, hogy megtámadják-e a kereskedők a kereskedelmi törvényt az Alkotmánybíróságon. A készülő végrehajtási rendeletekről megkezdődött az egyeztetés a szakma és a szaktárca között.
A Napi Gazdaság információi szerint a kereskedelmi érdekvédelmi szervezetek februárban foglalnak állást azzal kapcsolatban, hogy megtámadják-e az Alkotmánybíróságon a kereskedelmi törvény piaci erőfölénnyel foglalkozó passzusát. A kereskedők első körben a köztársasági elnököt kérték arra, hogy ne írja alá a törvényt, mert az jogszabályokba ütközik, illetve diszkriminatív.

A szabályozót továbbra is támadja néhány kereskedelmi érdekvédelmi szervezet, a VOSZ kereskedelmi tagozata szerint egyenesen betarthatatlan a törvény és szakmai helyett politikai célokat szolgál. Azzal a VOSZ is tisztában van, hogy a választások előtt aligha lehet hozzányúlni a kereskedelmi törvényhez, de reményeik szerint ilyen formában nem lesz hosszú életű. A gazdasági tárca hétfőn egyeztetett a törvény végrehajtási rendeleteiről a kereskedelmi szervezetekkel, vagyis a nézeteltérések ellenére az együttműködés megmaradt. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint nagyon fontos, hogy a végrehajtási rendeletekre való felkészüléshez elegendő időt hagyjon a minisztérium.

A törvény horderejénél fogva nem lenne elég a szokásos 3-8 nap, ami a kihirdetéstől számított normál időnek számít. Mint ismeretes, a törvény a végrehajtási rendeletek kialakítása miatt idén nyáron, várhatóan június közepén lép majd életbe. Eddig kell megtölteniük tartalommal a keretszabályozót a szaktárcáknak. Az OKSZ szigorítást szeretne a piacok és a vásárok működésének tekintetében, illetve az utcai árusítás feltételeinél. Nem kívánják megszüntetni ezeket az intézményeket, de a szabályozást szigorítani fogják a feketekereskedelem visszaszorítása érdekében. Az OKSZ ezenkívül szeretné elérni, hogy a végrehajtási rendeletekkel kisebb adminisztrációs kötelezettségük legyen a kereskedőknek.