Szilvia
5 °C
16 °C

Maradtak az árak

2008.03.03. 12:23
Zökkenőmentesen zajlott le az egy- és kétforintosok bevonása, az üzletekben gond nélkül kerekítenek – de nem az árakat, csak a számla végösszegét. Az élelmiszerüzletekben a sok kimért termék miatt nem is lenne sok értelme az árak módosításának. A pénztárgépeket még nem állították át.

Már harmadik napja nem fizethetünk egy- és kétforintossal, de úgy tűnik, nem volt gond az átállással. A pénztárosok gyorsan kerekítenek a végösszegnél és alig volt olyan vásárló, aki ne ismerte volna a kerekítési szabályokat. Zökkenőmentes volt az átállás, nem érkezett olyan hír az Országos Kereskedelmi Szövetséghez, hogy bármi probléma lett volna – nyilatkozta az Indexnek Vámos György főtitkár.

Az áruházláncok többsége nem változtatott az árakon, csak a végösszegnél kerekítenek lefelé vagy felfelé. Az élelmiszerláncoknak nincs is nagyon értelme a termékek árainak kerekítésének, hiszen nagyon sok kimért terméket lehet kapni. Hiába végződik egy kilogramm alma ára ötre vagy nullára, a mérlegen valószínűleg nem kerek összeg jön ki. A Tescóban, az Auchanban és Sparnál azt nyilatkozták az Indexnek, hogy nem változtatnak az árakon, csak a végösszegnél kerekítenek. Az élelmiszerláncok közül a Match döntött úgy, hogy nullára és ötre kerekíti az árakat, kivéve a kilencre végződőeket, azok maradtak. Ott is csak a készpénzes fizetéseknél. A pénztárosokat mindenhol kiképezték, így gyorsan megy a sor, nincs gond a kerekítéssel.

Ezt maga Vámos György is tapasztalta, hétvégén több helyen is végzett próbavásárlást, tesztelve a pénztárosokat, de egyik helyen sem volt probléma a kerekítéssel.

Nagyobb értékű termékeket árusító üzetekben kerekítettek. A Média Marktban, a Saturnban és az OBI-ban például a kilencre végződő árakat lefelé, ötre kerekítették. A Média Marktban elmondták, hogy nagyon kevés ilyen termékük volt, csak az ezer forint alatti kategriában fordult elő, hogy kilencre végződött volna az ár. Az Elektropont áruházakban nem is nagyon volt ilyen termék, eddig is tíz forint értékre kerekítettek, így most nem változott semmi - nyilatkozta Takács Tibor cégvezető.

A pénztárgépek még a régiek

A pénztárgépeket azonban nagyon kevés helyen állították át, a jogszabály szerint ugyanis ez nem kötelező. A Tesco áruházakban manuálisan kerekítenek, csak a benzinkutak pénztárgépének szoftvere tudja kezelni a kerekítést. Az Auchanban már fejlesztik a pénztárgépek átállításához szükséges szoftvert, csak később állítják át a pénztárgépeket – tudtuk meg Gillemot Katalin szóvivőtől. Az OBI áruházakban sem állítják át a pénztárgépeket, de kapnak egy olyan szoftert, mely kiszámolja, hogy a nap végén mennyi pénznek kell a kasszában lenni a kerekítések után.

Vámos György szerint a nagyobb áruházláncok még az idén átállítják a pénztárgépeket. Bár ez nagyon drága lesz, a gyorsabb kiszolgálás érdekében kénytelenek lesznek rá.

Írja meg nekünk tapasztalatát a kerekítéssel és az árakkal kapcsolatban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?