Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Rengeteg felfújható kerti medencét adnak el

2008.05.31. 09:54
Puhafalú, merevfalú, családi, gyerek, vízforgatós, homokszűrős, csúszdás, felfújhat – óriási a választék a hipermarketekben és barkácsboltokban a kerti medencékből. A forgalom egyre nagyobb, évről-évre egyre többen vásárolják.

Már több mint egy évtizede árulják Magyarországon a felfújható kerti medencéket, de az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet irántuk. Gyerekmedencéket régebben is lehetett kapni, az utóbbi években azonban a nagyobb méretű medencék is egyre népszerűbbek. Nagyon sokan vásárolnak a kertbe, telekre felfújható medencét, hogy a nyári kánikulában kellemesebbé tegyék pihenésüket.

Tele vannak a polcok

Tavasszal mindegyik hipermarket és a legtöbb barkácsbolt polcait ellepik a kisebb-nagyobb kerti medencék. Alapvetően két kategóriába sorolhatjuk ezeket, az egyméterestől a hétméteresig mindenféle modell létezik. A felfújható bébimedencéknek legfeljebb három méter az átmérőjük. A legkisebbek ezek közül már néhány száz forintért megvásárolhatók, de ezek tényleg csak egy kisbaba pacsolásához jók. A nagyobb medencékből is elég nagy a választék, néhány ezer forintért már nagyobb gyerekeknek valót is vehetünk.

Az olyan medencék, melybe egy felnőtt is belefér – persze nem úszni, legfeljebb beleülni – néhány tízezer forintért kaphatók. Ezekhez már vízforgatót vagy szűrőt is adnak, hiszen nem lehet a nagymennyiségű vizet minden nap kiönteni, majd másnap újratölteni.

Készülnek a nyárra

A másik kategóriát a nagyobb, három-hat méteres medencék jelentik, ezekből a kisebbek felfújhatóak, a nagyobbak azonban merevfalúak. Ezek jóval drágábbak, mint az előző kategóriában lévők, áruk elérheti a hat-hétszázezer forintot is. És persze vannak egymillió forint feletti kerti jakuzzik, ózon fertőtlenítéssel, fényterápia-világítással, elektromos vezérléssel. A legnagyobb medencéket általában rendelésre szállítják, mert összecsomagolt állapotban is túl nagy helyet foglalnak el.

Az Index által megkérdezett hipermarketek és barkácsüzletek már több mint egy évtizede árulnak kerti medencéket, de a forgalom az utolsó években kezdett igazán fellendülni. Az Auchan tájékoztatása szerint óriási a növekedés, egyik évről a másikra ötven százalékkal több medence fogy. A hipermarketlánc tavaly alul is becsülte a keresletet és a jelek szerint az idén is nagyon sokat fognak majd eladni a kerti medencékből. Persze nagyon sok függ az időjárástól is, egy melegebb nyáron sokkal többen vásárolnak ilyen termékeket, mint hűvösebb időszaban. A Baumax tapasztalatai szerint a tendencia évről évre azonos: meleg, nyári hétvégeken hatalmas a kereslet, és gyakorlatilag minden medence elfogy, a gyerekes családok évről évre újabb és újabb medencéket, pancsolókat vásárolnak.

Kicsit és nagyot

A Tesco tapasztalatai szerint a felfújható úszómedencéket leginkább a családosok vásárolják, de szívesen vásárolják az idősebbek is a gyerekek részére. Az Auchan adatai szerint a felfújható medencékből háromszor annyit adnak el, mint a merevfalúból. A Praktiker szerint a a nagyobb felszereltségű modellek egyre kedveltebbek, melyekben van takaró ponyva, létra és egyéb kiegészítő is, mint például vízforgató vagy vízszűrő.

Nem csak medencéket vásárolnak az emberek nyáron, hanem mindenféle kiegészítőket is meglévő medencéjükhöz. Egyre több fogy a vegyszerekből, tisztítószerekből, szűrőbetétekből, medencefestékekből is.

Felmerül a kérdés, hogy mi lesz ezekkel a műanyagból készült, óriási medencékkel, amikor tönkremennek. Elektronikai hulladéknál könnyű a dolgunk, ilyenkor új készülék vásárlásakor a vásárlás helyén visszaveszik a régi, már nem használt készüléket, néhány üzletben ezt vásárlás nélkül is megteszik. Nem ilyen könnyű a helyzet a műanyagból készült medencéknél, ahol a vásárlónak magának kell gondoskodnia a megfelelő szemétgyűjtőbe szállításról.

Megszabadulni tőle azonban nem olyan egyszerű. A kisebb medencék valószínűleg a kukákban végzik, el tudjuk képzelni, mekkora szennyezést okoz a nagyon hosszú idő alatt lebomló műanyag. A nagyobbak (merevfalúak) azonban nem férnek el a kukában, a mellé helyezett szemetet pedig nem biztos, hogy elviszik.

Felhívtunk néhány lakossági hulladékudvart – az ilyen helyeket gyűjtik a műanyag üvegeket, kartonokat, üvegeket, fémdobozokat, még a veszélyes hulladéknak számító elemet, akkumulátort vagy sütőzsiradékot. A medencét azonban nem fogadják be, műanyagból csak palackokat lehet náluk elhelyezni. Arra azonban nem kaptunk választ, hogy hová tudnánk dobni a már nem használt műanyagtömeget.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. honlapján találtunk néhány hulladéklerakót, ahová magunk is elszállíthatjuk a már nem használt medencét, de a Humusz oldalán is kereshetünk hulladékátvevőt.