Emőke
-4 °C
9 °C

Visszatér a K&H a pénzváltói piacra

2006.08.03. 08:22
Két évvel azután, hogy kivonult a hazai pénzváltói piacról és látszólag minden ok nélkül felszámolta 150-160 cégből álló ügynöki hálózatát, most visszatért erre a területre a K&H Bank. A hitelintézet ügynökeként a Hotel Európa Fit superior szálloda kezelője, a Hévinvest végez pénzváltói tevékenységet. A megoldás ugyan vélhetően egyedi megállapodás eredménye, ám mivel a K&H számára fontos terület a szállás- és vendéglátóipar, így nem elképzelhetetlen, hogy a mostani precedenst a jövőben továbbiak követik.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) július 27-én hozzájárult, hogy a Hévinvest Spa-Golf Idegenforgalmi és Szolgáltató Zrt. a K&H Bank ügynökeként pénzváltói tevékenységet végezzen a kezelésében lévő Hotel Európa Fit superior szállodában. A dolog érdekessége, hogy a K&H Bank üzletpolitikai döntés után, 2004. július végén kivonult a hazai pénzváltói piacról: a korábban a legnagyobb ügynökhálózatot üzemeltető bank (150-160 pénzváltó társasággal állt kapcsolatban a pénzintézet) akkor sem és azóta sem akarta komolyabban megindokolni, hogy miért hagyta veszni piacvezető pozícióját e területen.

Egyedi megállapodás

A Napi Gazdaság információi szerint a bank azóta sem vizsgálta felül korábbi döntését, a mostani megoldás vélhetően egyedi megállapodás eredménye lehet: a bank az egyik legforgalmasabb hévízi szálloda kérését azért teljesítette, mert még szorosabb kapcsolatot akar kiépíteni a szálloda üzemeltetőivel. Mint ismert, a K&H az országban a legerősebb pozíciókkal rendelkezik a szállás- és vendéglátó-ipari vállalkozásoknál bankkártya-elfogadás terén (a Napi Gazdaság úgy tudja, a közelmúltban a Four Seasons szálloda is a K&H-t választotta partnerének).

Ezen főtevékenység mellett a pénzváltás kiegészítő szolgáltatás lehet, az viszont bizonyos, a Hévinvestnek kényelmesebb, hogy csak egy és nem több hitelintézettel kell a különböző szolgáltatások után elszámolnia. Kérdés, hogy a precedenst követően a K&H a szállodai partnerek érdekében nem tesz-e majd a jövőben további kivételeket. A bank számára jó lehetőség lenne a pénzváltói tevékenység ideiglenes felfuttatására a jövő héten kezdődő Sziget 2006 rendezvény is, ahol a K&H második éve a Sziget bankja cím birtokosa.

A K&H a Sziget bankja is

A területen 10 bankjegykiadó automata mellett bankfiókot is üzemeltető pénzintézetnél tavaly a fiókba betérő ügyfelek döntő része pénzt váltott - köszönhetően annak, hogy a rendezvényen megtalálható egyéb pénzváltóhelyek meglehetősen rossz kondíciókkal adtak magyar fizetőeszközt a külföldi szigetlakóknak. Idén egyébként - ugyancsak PSZÁF-engedély birtokában - a Sziget területén a H&M Change Kft. végezhet üzlethelyiségen kívüli pénzváltói tevékenységet. A társaság a Monor és Vidéke Takarékszövetkezet ügynökeként jogosult pénzváltói tevékenység végzésére.