Szilvia
5 °C
16 °C

Szuperspájzolási intézkedések

2007.05.30. 14:44
Legalább 2010-ig tartani kell a jelenlegi elvonási szintet a konvergenciaprogram teljesítéséhez, így Magyarország 2012-ben csatlakozhat az ERM II. rendszerhez - fejtette ki Kupa Mihály volt pénzügyminiszter a témában szerdán rendezett konferencián Budapesten.

A Magyar Közgazdasági Társaság Közgazdászok a jövőről, a jövőért című vitasorozatának rendezvényén a költségvetés bevételi oldalán hozott "szuperspájzolási" intézkedéseket Kupa Mihály helyesnek nevezte, kritikát fogalmazott azonban meg a kiadások lefaragásának modellezését, megalapozottságát illetően.

Felzárkózást lassító hatások

Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke is hiányolta, hogy nem született széles körű megállapodás az államháztartás átalakításának fő irányairól, az állam jövőbeli feladatairól. Hangsúlyozta: Magyarországnak nincs más választása, mint a konvergenciaprogram végrehajtása és az euró bevezetése, de felhívta a figyelmet az ezzel járó növekedési áldozatra, a szigorú maastrichti kritériumok felzárkózást lassító hatására, valamint az önálló monetáris politika megszűnésének kockázataira.

Kupa Mihály kifejtette: az államháztartás kiadási oldalának lefaragása restrikciós lépések melletti reformkezdeményeket jelent. A restrikciót, a befagyasztásokat a volt pénzügyminiszter helyesnek tartotta, így nem értett egyet a tartalékok egy részének negyedéves felszabadításával.

A reformkezdeményeket illetően hiányolta a végcél pontos megfogalmazását, illetve azt, hogy az alapvetésekben történő megegyezés hiányában a változásokat nem kétharmados, csak feles törvények szabályozzák, bizonytalanná téve a törvényi garanciákat.

2009-2012

Erdei Tamás egyebek között azt hangsúlyozta, hogy a program, illetve az ebben vállalt reformok alapvetően pénzügyi és nem társadalmi vagy gazdasági konvergenciát jelentenek. Az államháztartás alrendszereinek működésén mindenképpen változtatni kellett - mondta, de kockázatosnak nevezte, hogy az átalakítás megkezdése előtt nem született döntés a pontos célokról. Így óriási hibák történhetnek.

Véleménye szerint 2009-2012 között lehet meghatározni az eurózónához történő csatlakozás várható időpontját. A bankrendszert illetően kifejtette: az euró bevezetéssel a bankok jövedelmezősége mintegy 10-20 százalékkal csökken az árfolyamnyereség, illetve a tranzakciós költségek elvesztésével.

Amelyek messze állnak

Szapáry György, az MNB volt alelnöke a maastrichti kritériumok kritikáival összefüggésben arra hívta fel a figyelmet: mindig csak olyan országok kritizálnak, amelyek messze állnak teljesítésüktől.

A csatlakozási árfolyamot érintő aggályokra kifejtette: kisebb probléma, mint ahogyan ezt sokan képzelik, mivel az eurózónához legutóbb csatlakozó országok esetében a piaci árat fogadták el csatlakozási árfolyamnak. Nagyobb kockázatnak nevezte a volt alelnök az eurózóna új tagjainál megfigyelt hitelboomot, de mint mondta, Magyarországon ez jelenleg is valós, aktuális probléma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?