Aliz
6 °C
14 °C

Érme lehet a kétszáz forintos

2008.04.23. 18:53
Az MNB az érintett szakmai szervezetek és a lakosság bevonásával tájékozódik, hogy a lakosság és gazdasági szereplők igényeinek megfelelő döntést hozhassa meg a jövőben - közölte a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön az MTI-vel.

Szakmai körökben évek óta két kérdés merült a magyar bankjegyekkel és érmékkel kapcsolatban: az egyik az egy- és kétforintosok szükségessége, a másik pedig a kétszázforintos bankjegyként vagy érmeként való megjelenése.

A jegybank döntése szerint az egy- és kétforintos érméket ez év március 1-jei hatállyal vonták be, az intézkedés jelentős költségmegtakarítással jár nemcsak a közpénzből gazdálkodó jegybank, hanem az egész kereskedelmi szektor számára is, hiszen már nem kell gyűjteni, szállítani ezeket az aprópénzeket, a nemzetgazdaságban éves szinten a megtakarítás elérheti a 3-4 milliárd forintot.

A Magyar Nemzeti Bankba (MNB) 45 millió darab egy- és 57 millió darab kétforintos érkezett vissza márciusig a múlt év szeptember óta, amikor a jegybank bejelentette, hogy bevonja az egy- és kétforintos pénzérméket - mondta Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke korábban. A legfrissebb adatok szerint viszont április 20-ig már 130 millió egyforintoas és 160 millió kétforintos került vissza a jegybankhoz, az összes ilyen érme 17 százaléka - mondták el az MNB-ben.

Simor András korábbi tájékoztatóján aláhúzta: az eddigi tapasztalatok alapján az átállás sem a lakosságnak, sem a kereskedelmi szektornak nem okozott különösebb problémát, zökkenőmentes volt az érmék bevonása. Kiemelte: a kis címletű érmék az esetleges bevonások után a nemzetközi tapasztalatok alapján maximum 10 százalékban áramlanak vissza a központi bankba, ebben nagy segítséget jelent a karitatív szervezetek, köztük a Magyar Vöröskereszt tevékenysége is.

A MNB elnöke kifejtette: a jegybank egyik alapfeladata, hogy folyamatosan megvizsgálja, megfelel-e a forgalomban lévő készpénz mennyisége illetve címletösszetétele a vállalkozások és a lakosság igényeinek. Simor András rámutatott: az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, az emberek egyre kevésbé használták az aprópénzeket, az egy- és kétforintosok esetében gondot okozott a méretük, a kezelésük, ráadásul jelentős részük elkallódott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?