Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Kft-k kötelező minimum nélkül?

2004.08.26. 08:26
Megszűnne az általánosan kötelező tőkeminimum a kft.-nél az igazságügyi tárca szakértői elképzelései szerint. A jegyzett tőke mértéke a cég céljaihoz igazodna. Cégjogi szakemberek megkérdőjelezik a felvetést.
Elképzelhető, hogy az új társasági törvény már nem fogja megkövetelni a kft.-nél az általános jegyzett tőkeminimumot, amely ma hárommillió forint. Az Igazságügyi Minisztérium szakértői legalábbis megfontolandónak tartanának a jelenlegi kötelező rendelkezésnél rugalmasabb, hitelezővédelmi szempontból hasznosabb megoldásokat. Ezt Gadó Gábor, a tárca helyettes államtitkára közölte a Világgazdasággal. Hangsúlyozta, maga a jegyzett tőke egyébként fennmaradna, illetve bizonyos tevékenységeknél továbbra is kötelező lenne a tőkeminimum. Csupán az arra vonatkozó formális kényszer szűnne meg, mértékét nem a törvény, hanem - a vállalkozás céljaira, szükségleteire figyelemmel - a társasági szerződés rögzítené.

Álságos a jelenlegi szabályozás

Ma az alapítás időpontjában kell meglennie a hárommillió forint törzstőkének. Abból egymillió forintot szükséges ténylegesen letétbe helyezni, amit a cég már a következő napon értelemszerűen felhasználhat üzleti célra. Az államtitkár szerint ezért meglehetősen álságos a hitelező számára a jelenlegi szabályozás. Úgy vélekedett: az általánosan kötelező jegyzett tőkeminimum a legkisebb szerepet kap annak eldöntésében, hogy az üzleti partner hitelképesnek tartja-e a céget, vagy sem, szerződik-e vele, vagy sem. Sokkal fontosabb számára a polgári jogi szerződési biztosítékok rendszere, vagy bizonyos szakmák felelősségbiztosítása csakúgy, mint meghatározott tevékenységeket folytató cégek - bankok, biztosítók, közraktárak - speciális tőkemegfelelési szabályozása. Nem lényegtelen szempont továbbá az adott ország cégnyilvánossága - az, hogy mit tudhat meg a hitelező a vállalkozásról -, valamint csődjogi, illetve fizetésképtelenségi szabályozása és gyakorlata.

Gadó Gábor példaként hozta fel Angliát, ahol nincs kötelező tőkeminimum. A tavaly módosult francia kereskedelmi törvény eltörölte az ottani kft.-knél a jegyzett tőke kötelező általános minimumát. Hollandiában a társasági jog továbbfejlesztésére készült szakmai elemzés alapján szintén azt javasolják, hogy ne maradjon fönn általános jelleggel a kft.-nél a kötelező tőkeminimum.

Megszűnnek a bt-k?

Hazai cégjogi szakemberek fenntartásokkal fogadják a tárca elképzelését. Érveik között szerepel, hogy senki nem fog betéti társaságot alakítani, ahol ma nincs tőkeminimum, viszont korlátlan a tag felelőssége. Némelyek szerint a cég semmi hitelezői biztosítékot nem nyújtana minimális tőkeelőírás híján, a tagok korlátozott felelősségével.

Gadó Gábor úgy látja: az üzleti partner szuverén döntése, hogy egy bt. beltagjának magánvagyonában vagy egy kft. bevitt vagyonában talál-e nagyobb biztosítékot megkötendő ügyletéhez. Önmagában az a tény, hogy egy adott időpontban valamely kft. saját tőkéje meghaladja a jegyzett tőkét, még nem feltétlen garancia a cég fizetőképességére, hiszen azt akár napokon belül elvesztheti. Mint mondta, vannak külföldön elfogadott, idővel nálunk is bevezethető célravezetőbb hitelezővédelmi szabályok. Ilyen például az Amerikában és Ausztráliában régóta alkalmazott úgynevezett fizetőképességi teszt. Eszerint a menedzser akkor tehet javaslatot például az osztalék kifizetésére, ha az a társaság jövőbeli fizetőképességét nem veszélyezteti.

Ezért az államtitkár szerint nemcsak a kft. kötelező tőkeminimumára vonatkozó előírást, hanem a tőke- és hitelezővédelmi szabályokat is érdemes átgondolni az új társasági törvény előkészítése során.