Mátyás
-6 °C
1 °C

Szabálytalan kötelezőajánlatok

2004.11.11. 13:53
Szabálytalanul tette közzé jövő évi tarifáit a kötelező biztosítást kináló cégek többsége, a 12 cég közül kilencnek öt napon belül újból országos napilapokban megjelentettnie a díjtételeket. A PSZÁF szerint a biztosítók azzal, hogy a különböző kedvezmények feltételeit nem közölték, nem biztosították az érdemi összehasonlítás lehetőségét, ugyanakkor esetenként meg is tévesztették a fogyasztókat.
Összesen 7,4 millió forint bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervek Állami Felügyelete kilenc biztosító társaságra - tájékoztatta közleményében az Indexet a PSZÁF. A felügyelet szerint a cégek megsértették a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló kormányrendelet előírásait. Ezért határozatan kötelezték az érintett biztosítókat, hogy 2005. évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjtarifáikat 5 munkanapon belül ismételten tegyék közzé két országos napilapban a bonus-malus besorolásokra vonatkozó jogszabálynak megfelelően. A PSZÁF nyolc biztosítóra egyenként 800-800 ezer forint, egy társaságra pedig 1 millió forint bírságot szabott ki.

Csak három cég járt el szabályosan

A kötelező biztosítások piacán jelen levő 12 cég közül mindössze három, az Allianz, Groupama és a Posta Biztosító Rt. ajánlatai voltak megfelelőek. A kilenc szabálytalanul eljárt cég közül nyolc 800 ezer forintos, egy, az Union Biztosító Rt. egy millió forintos bírságot kell fizessen. Az összegek - tekintve, hogy a bírság száz ezer forinttól 20 millióig terjednek - nem minősülnek jelentősnek.

Kedvezmények, de mire?

A PSZÁF határozataiban hangsúlyozta: a biztosítóknak évente azért kell díjtarifáikat a kormányrendelet előírásai szerinti módon közzétenni, hogy azok alapján valamennyi ügyfél előzetesen és egyértelműen meghatározhassa a rá vonatkozó következő évi díjának mértékét. A biztosítók nagy részének 2004. novemberi 30-i közzétételeinél azonban sérültek a biztosítottak érdekei, mert erre nem volt lehetőségük.

Ezen biztosítók ugyanis úgy jelentették meg tarifáikat, hogy azoknál feltüntették: egyedi elbírálás alapján lehetőség van 5-25, egyes esetekben pedig akár 50 százalékkal is eltérni a meghirdetett díjtól. Akadt olyan biztosító, amelyik a szerződők megtévesztésére alkalmas módon díjajánlatában nem említett meg a mérlegeléshez szükséges alapvető információkat sem.