Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Félmillióan válthatnak kötelező biztosítást az idén

2006.10.17. 10:07
Két hét múlva, október 30-án kell közzétenniük a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítást kínáló biztosítóknak, biztosítási egyesületeknek 2007. évi díjaikat. Az autótulajdonosok szemlélete nagy valószínûséggel az idén sem változik: az elmúlt évekhez hasonlóan elsõdlegesen az ár alapján dönthetnek.

A gépjármû-tulajdonosok minden évben többet takaríthatnak meg (a 2004. évi díjak alapján még 16 ezer forintot, a 2006-i adatok alapján már 22 ezret), ami annak is köszönhetõ, hogy minden évben van olyan piaci szereplõ, amely állományt akar gyûjteni, és ezért a piaci átlagnál jóval alacsonyabb díjakkal rukkol elõ - mutatott rá Mestyán András, a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatója. Az elmúlt években jellemzõen 7-8 ezer forint volt az a küszöb, amely már váltásra ösztökélte az autósokat, míg az ügyfelek 75 százaléka találhatott magának ajánlatot, ahol több mint 15 ezer forintot spórolhatott meg. Az autósok egy része tavaly nem azt a piaci szereplõt választotta, ahol a legjobb ajánlatot kapta: a váltók 1-2 százaléka ugyanis nem a legolcsóbb biztosítóhoz ment, jellemzõen egy biztosító egyesülethez, hanem a második legolcsóbbat választotta, ami az adott esetben biztosító társaság volt.

Érdekesség, hogy az autósok díjérzékenysége a novemberi váltáskor "ütközik ki": tavaly novemberben átlagosan 40 ezer forintos kgfb-díjak születtek, ezzel szemben az évközi kgfb-szerzõdések átlagosan 55 ezer forintra köttettek. Ennek okát abban látja Mestyán András, hogy év közben jóval kevesebben veszik igénybe az online alkuszok segítségét.

Új szereplõ

Az idén új szereplõvel bõvül a kötelezõ biztosítást kínálók köre: színre lép a Signal Biztosító. Stratégiájáról mindeddig annyit közölt hivatalosan, hogy a célcsoportok részére megfelelõen szegmentált, kockázatarányos díjakkal kíván piacra lépni.

Egy biztosító egyesület ugyanakkor kiesik a novemberi váltásból: a TIR tevékenységét a PSZÁF felfüggesztette. A MÁV esetében a korábbi felfüggesztés csak november végéig szól, így decembertõl várhatóan már köthet új szerzõdéseket és így részt vehet az idei biztosítóátváltási idõszakban is. A TIR-nek 2007 márciusáig szüneteltetnie kell tevékenységét. Kérdés, hogy a két biztosító egyesület ügyfelei - tavaly összesen közel 80 ezren pártoltak át hozzájuk - hogyan döntenek, melyik piaci szereplõt választják.

Elképzelhetõ, hogy több biztosító a kötelezõ biztosítás alapszolgáltatása mellé többletszolgáltatást kínál, s nem kizárt, hogy ezért nem kell külön fizetniük az ügyfeleknek - véli Mestyán András. Persze annak is van esélye, hogy a piac nagyobb szereplõi nem a díjakkal akarják megnyerni a csatát, hanem a minél jobban felépített kommunikációs és marketingstratégiájukkal.

Felértékelõdõ online alkuszok

A biztosító társaságok 2007. évi tarifái semmivel sem lesznek átláthatóbbak, mint tavaly, éppen ezért számítani lehet arra, hogy egyre többen veszik igénybe az online alkuszok szolgáltatásait. A tendenciát jól érzékelteti, hogy míg a 2003. évi díjak napvilágra kerülését követõen mindössze 100 ezren végezték el a tarifálást és kétezren váltottak online alkuszokon keresztül, addig a 2005. évi tarifáknál már 600 ezren hasonlították össze az egyes piaci szereplõk díjait, s 30 ezren váltottak online. A tavalyi novemberi váltásnál - azaz a 2006. évi díjaknál - ugrásszerûen megnõtt az alkuszok szerepe: 1,5 millióan tarifáltak interneten keresztül, s közel 100 ezren váltottak, azaz az online alkuszok immár egyharmados szeletet hasítottak ki a piacból. (Tavaly novemberben mintegy 300 ezren váltottak biztosítót.)

Évrõl évre nõ a bizalom az online alkuszok szolgáltatásai iránt, ami több tényezõnek is köszönhetõ - hangsúlyozta Mestyán András. Lényeges, hogy a CLB és a melette mûködõ két másik nagy online alkusz árgaranciát vállal, s a szolgáltatási színvonal is folyamatosan nõ. Az online alkuszok küldik ki a csekkeket, a dokumentumokat, elektronikus kapcsolatuk van a biztosítókkal, az ügymenet tehát gyorsabbá vált, call centereket üzemeltetnek, a back-office környezetnek sem okoz nehézséget a nagyszámú szerzõdéskötés, ráadásul a kampányra is sokkal jobban fel tudnak készülni, mint akár egy biztosító. Az elmúlt évekhez képest több hölgy és több fiatal vezetõ fogja használni a kalkulátorprogramokat, mivel az õ esetükben többszörösen érezhetõ a díjkülönbség" - hangzik a CLB Független Biztosítási Alkusz igazgatójának véleménye.

Akár 500 ezren is válthatnak

A kormány megszorítási intézkedéseinek következtében az idei váltásnál felértékelõdhetnek a megtakarítások: egy kisebb megtakarítás esetén is nõhet az ügyfelek váltási hajlandósága" - fogalmazott Mestyán András. Véleménye szerint 5-6 ezer forintra csökkenhet a váltási hajlandóság küszöbe, miközben az átlagos megtakarítási összeg is tovább nõhet, elérheti a 25 ezer forintot.

Ennek következtében elképzelhetõ, hogy a tavalyi 300 ezerrel szemben az idén már 500 ezren váltanak biztosítót, s ennek a folyamatnak a 30-40 százalékát a három nagy online alkusz fogja lebonyolítani.