Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Szeptembertől drágul a közgáz-kollégium

2004.05.26. 09:03
Tízezer forintra emelkedik a havidíj. A három érintett kollégium költségvetés nem lehet veszteséges, mert a köztartozások kizárnák az egyetemet azokból a pályázatokból, amelyeken pótlólagos forrásokat szerezhet.
A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) vezetésének döntése nyomán radikális, 47 százalékos kollégiumidíj-emelésre készülhetnek szeptembertől három pesti diákotthon lakói - értesült a Napi Gazdaság. A döntés hátterében a szeptembertől Budapesti Corvinus Egyetem nevet viselő intézmény tanácsának határozata áll, amely azt várja el az egyes egységektől, hogy saját költségvetésüket nullszaldóra hozzák ki.

Kizárnák

Az intézkedést az egyetem vezetése a krónikus pénzhiánnyal indokolta, aminek nyomán nyáron felhalmozódhatnak a köztartozások. Ez pedig kizárná a BKÁE-t azokról a pályázatokról, amelyeken pótlólagos forrásokat szerezhet.

Az intézmény három érintett kollégiumának (a Kinizsi, Ráday és Tarkarét utcai kollégiumok) vezetői az egyetemtől kieső pénz pótolandó a jelenleg 6670 forintos havi kollégiumi díjat 9780 forintra emelnék, mivel a bevételek növelésére nem látnak más módot, a kiadások csökkentése pedig a szolgáltatás színvonalának zuhanását vonná maga után. A BKÁE elfogadott költségvetése szerint ugyanakkor erre az évre a legfrissebb adatok szerint negyven-ötvenmillió forint hiánynál lényegesen nagyobbat, több mint hetvenmillió forint deficitet irányoz elő a három kollégiumnak, kiegészítve a Rajk László Szakkollégiummal.

Az egyetemisták önkormányzatának vétójoga van a díjemelés ügyében, de a hallgatói szervezetek még nem alakították ki álláspontjukat. Amennyiben az egyetem gazdasági vezetésének elképzelése megvalósul, a volt közgáz kollégiumaiban négy év alatt 280 százalékos kollégiumidíj-emelkedést regisztrálhatnak a hallgatók.