Ágnes
-1 °C
2 °C

Gyorsított búcsú a kht-któl?

2006.05.25. 07:19
Még a törvényi határidő, azaz 2009 júliusa előtt célszerű lenne megszüntetni az államháztartási forrásból működtetett közhasznú társaságok jelentős részét, vélekednek a szakemberek. Az intézkedés több ezer embert érintene.
Az alapvető jogszabályi háttér adott a kht.-k felszámolásához, így e szervezetek akár már a jövő esztendőben visszaterelhetők a költségvetési formába, a szigorúbb gazdálkodási szabályok alá - válaszolta a Világgazdaság érdeklődésére Gadó Gábor, az igazságügyi tárca helyettes államtitkára. Voltaképpen tehát csak az indokoltság vizsgálatára irányuló felmérés és megfelelő szintű döntés kérdése, hogy az állami, illetve önkormányzati közhasznú társaságok fennmaradnak-e még három évig vagy sem. A kht.-k szükségességét már évekkel ezelőtt megkérdőjelezték a szakemberek, köztük is különösen Sárközy Tamás professzor, mivel e szervezetek eredeti céljaikkal ellentétben komoly visszaélésekre adhatnak alkalmat és milliárdokat szívhatnak el közszférából. Felmerült az is, helyes-e, hogy a minisztériumok, más állami intézmények - az államháztartási törvény hatálya alá tartozó - költségvetési szerv helyett közhasznú társaságot alapíthatnak, kibújva ezzel a szigorúbb gazdálkodási szabályok alól. A kht. alkalmas a létszámleépítés ellensúlyozására: a minisztérium megszünteti a kívánt számú köztisztviselői státust, majd kht.-t hoz létre, és ott foglalkoztatja tovább munkatársait.

Kettő plusz egy év türelem

Míg 1993-1995 között csupán néhány, addig 1996-2000 között mintegy hetven kht.-t alapítottak állami szervek. A tapasztalatok szerint e szervezetek nagy része nem lát el közfeladatot. Tevékenységük nem feltétlenül igényli ezt a szervezeti formát. Így sorsuk - hosszas vita után - a Sárközy Tamás vezetésével előkészített és a múlt év végén elfogadott új társasági törvény kapcsán, a Ptk. módosításával megpecsételődött.

A júliustól élő szabályozás értelmében már csak 2007. július 1-jéig alapítható új kht. Ettől az időponttól a létező kht.-k átalakulására, illetve megszüntetésére a törvény további két év türelmi időt ad.

Vissza a költségvetésbe

Az adott szervezet végelszámolással szüntethető meg, és amennyiben az általa ellátott feladatra továbbra is szükség van, az költségvetési szerv keretében végezhető tovább, ahol szigorúbb a szabályozás, kötöttebb a bérgazdálkodás, tehát felelősségteljesebben, átláthatóbban folytatható a tevékenység, mint a mostani közhasznú társasági formában. Amennyiben nincs szükség a feladatra, úgy a kht. megszüntetésével az ezzel kapcsolatos források megtakaríthatók - mondta Gadó Gábor. A hatékonyabb, olcsóbb államra vonatkozó törekvésekkel összhangban állónak tűnik az az elképzelés, hogy az állami, önkormányzati kht.-k megszüntetése, átalakulása ne húzódjon el 2009 júliusáig. Az államtitkár szerint ehhez legfeljebb azt kell még megfontolni, hogy egy kht. - általános jogutódlás mellett - átalakulhasson költségvetési szervvé.