Krisztina
18 °C
24 °C

Jön-e a Hyundai-Kia Magyarországra?

2003.10.09. 08:46
Valószínűleg Csehország és Magyarország közül választja ki a dél-koreai Hyundai-Kia autógyár azt a helyszínt, ahol 2007-től évente akár 300 ezer új személyautót is összeszerelhetnek - értesült a NAPI Gazdaság.
A lehetséges helyszínek között ugyan szerepeltek lengyelországi és szlovákiai települések is, ám úgy tűnik, ezeket hátrább sorolta vagy végleg elvetette a dél-koreai cégvezetés. Ugyanakkor bizonyára nem véletlen, hogy a szlovák gazdasági miniszter Dél-Koreában személyesen szeretné meggyőzni a vállalat vezetőit arról, hogy hazája a legmegfelelőbb helyszín a tervezett beruházásra.

A KHM nem tippel

A kis- és középkategóriás személyautókat összeszerelő üzem tervezett építésével kapcsolatos információnkat sem Thomas Hoffmann, a Kia Motors Hungary Kft. (KMH) ügyvezető igazgatója, sem Király Tibor értékesítési vezető nem kívánta cáfolni, sem megerősíteni azon a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen a Kia luxusautóját, az Opirust mutatták be. Hoffmann nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, mekkora esélye lehet a magyarországi helyszínnek, tudomásunk szerint Tatabánya és Miskolc jöhet szóba.

Tárgyalnak a kormánnyal

Várhatóan 2004 tavaszán határoznak a dél-koreai autógyár döntéshozói az új beruházás helyszínéről. Ezt esetleg befolyásolhatja az a tudomásunk szerint a közeljövőben létrejövő találkozó, amelyen a Hyundai-Kia vezetői a magyar kormány irányítóival vélhetően a beruházás feltételeiről is tárgyalnak. A tavaly nyáron a németországi Kia Motors Deutschland GmbH tulajdonába került KMH - a tavalyihoz képest 60 százaléknál több - összesen 2400 új autó értékesítésével számol idén, amelyből 35 százalék körüli lesz személyautó-eladás. Ez csaknem 15 százalékos növekedés a megelőző évhez képest. A jelenleg 31 Kia-kereskedést ellátó magyarországi márkaimportőr tovább erősítette pozícióit a kishaszonjármű-piacon is, ahol az idei eddigi adatok szerint 12,7 százalékos részesedést mondhat magáénak.