Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elbliccelik a kiadáscsökkentést a tárcák

2004.02.23. 09:35
A minisztériumok megpróbálják elbliccelni a kormány 150 milliárd forintos kiadáscsökkentő programját. Draskovics Tibor ezért bejelentette, áprilisban elvonják a tárcáktól a tavalyi maradványokat, nehogy azt elköltve növeljék az államháztartási hiányt.
Mivel a tárcák a kifejezett kérés ellenére általában nem rögzítették azokat az intézkedéseket, amelyekkel a megtakarításokat már ez évre és hosszabb távra megalapozzák, ezt meg kellett ismételni - szögezte le Draskovics Tibor pénzügyminiszter. Bár a 150 milliárd forintos megtakarítások szükségességét nyíltan egyetlen tárca sem vitatta, a minisztériumok megpróbáltak látszatintézkedésekkel kibújni a megszorítások alól - írja a Magyar Hírlap.

A tárcák a kiadáscsökkentések 87 százalékát úgy teremtették volna elő, hogy bizonyos kiadásaikat a következő évekre tolják át vagy egyszerűen bevételekről mondtak volna le. A pénzügyi tárca azonban úgy látja, még jelentős tartalékok maradtak. A Magyar Hírlap szerint a tavalyi évhez hasonlóan a minisztériumoknál az előző években megmaradt költségvetési maradványokat - amelyek 300-400 milliárd forintra rúghatnak -, áprilisban elvonják a tárcáktól, nehogy ezeket a pénzeket elköltve tovább növeljék az államháztartás hiányát.

Bajban az alapítványok

A kormány szerdán dönt a megtakarításokról. Eldőlni látszik, hogy felszámolják a nem kifejezetten takarékos gazdálkodása miatt az Állami Számvevőszéktől komoly bírálatot kapott az EU Kommunikációs Közalapítványt, a felsőoktatási ösztöndíjakat koordináló Bursa Hungarica közalapítványt. Az Arany János Közalapítvány feladatai Magyar Tudományos Akadémiához kerülnek.

A kormány jövőben minden olyan közalapítványt felszámol - vagy a minisztériumokba olvaszt -, amelyeknek a külső forrásai nem haladják meg az összbevételük 20 százalékát - tudta meg a Magyar Hírlap. A közhasznú társaságoknál ugyanez bevételi arány 30 százalék lenne.