Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A pártok megállapodását sürgeti a gazdaság

2006.04.24. 09:42
Közösen, felelősen és együtt tegyünk az ország felemelkedéséért - javasolja hétfőn megjelent közös kiáltványban 16 munkaadói szervezet vezetője. A gazdasági elit felelős és fenntartható gazdaságpolitikát, állami és magánfinanszírozáson alapuló egészségügyet, államháztartási és a versenyképességet növelő adóreformot sürget.

Tizenhat munkaadói érdekképviselet - több, hazánkban működő vegyes kamara, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége, a Joint Venture Szövetség, a Magyar Agrárkamara, a Magyar Innovációs Szövetség, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete, a Magyar Üzleti Vezetők Fóruma, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége - vezetői írták alá a hétfői napilapokban fizetett hirdetésként megjelent kiáltványt, amely a Megállapodás a jövőnkért címet viseli.

Eurót és reformokat gyorsan!

A munkaadók azt kérik az újonnan megalakuló Országgyűléstől és az új kormánytól, hogy működjenek együtt négy, általuk kulcskérdésnek nevezett probléma megoldásában. Az aláírók elsőként felelős és fenntartható gazdaságpolitika megvalósítását sürgetik, ezen belül a monetáris, a fiskális és az adópolitika összehangolását, az államháztartási deficit mielőbbi lefaragását, az euró miharabbi bevezetését és a szakképzés összehangolását a gazdaság igényeivel szorgalmazzák.

A gazdasági elit államháztartási reformot, kisebb és szolgáltató államot, új, régiós elven alapuló, a mainál lényegesen hatékonyabb önkormányzati rendszert szeretnének. Fontosnak tartják az egészségügy átalakítását: az állam felelősségével működő, de részben magánfinanszírozásra épülő egészségügyet és társadalombiztosítási reformot is szeretnének.

Hozzányúlnának az adórendszerhez is, egyszerűbbé és versenyképesebbé tennék azt egy átfogó adóreform keretében. Siettetnék a helyi iparűzési adó megszüntetését, csökkentenék a foglalkoztatás közterheit, szigorítanák az adó- és járulékbehajtást, növelnék az adófizetésre kötelezettek számát, csökkentenék az adókedvezményeket.

A gazdasági elit szerint a fentiek nélkül nem lehet sikeres a konvergenciaprogram, hazánk nem tudja "az európai fejlődés lehetőségeit maradéktalanul kihasználni", és így "visszafordíthatatlanul lemaradunk". A kiáltvány megfogalmazó szerint a reformokhoz új társadalmi szerződésre, olyan új gazdaságpolitikára van szükség, amely egyszerre veszi figyelembe "az ország stratégiai céljait és lehetőségeit, valamint az üzleti világ véleményét". Ezért májusban háromoldalú tárgyalásokra várják az új parlamenti pártok és az új kormány vezetőit.

Kóka már megpróbálta

A kiáltványban fogalmazott célokkal nagyjából megegyező kísérlete volt tavaly nyáron Kóka János gazdasági miniszternek. A liberális politikus júliusban adta át hazánk gazdasági kilátásairól szóló nyilatkozat-tervezetét a négy parlamenti párt gazdasági szakértőjének. Annak a nyilatkozatnak is az volt a célja, hogy politikai ciklusoktól függetlenül együttműködés alakuljon ki a gazdaságpolitika alapvető céljairól.

Azt a javaslatot a két kormánypárt és az MDF végül aláírta, a Fidesz azonban - bár tárgyaltak a tervezetről - nem. Varga Mihály, a párt gazdaságpolitikai kabinetének vezetője akkor azt mondta, értelmes vitában hajlandók részt venni, ám a kampányízű nyilatkozatok nem pótolják az aktív, tudatos gazdaságpolitikai lépéseket.