Auguszta
-4 °C
2 °C

Bokrossal kiáltanak kiigazításért

2006.05.12. 16:27
Egyelőre csak az SZDSZ válaszolt hivatalosan is a gazdasági szervezetek kiáltványára, és úgy tűnik, az aláíró kamarák, érdekképviseletek is bizonytalanok azt illetően, lesz-e - és ha igen, mikor - egyeztetés a kormánnyal, a pártokkal. Azt viszont most négy volt kormánytaggal, vezető közgazdásszal együtt megerősítették, hogy szükség van azonnali stabilizációra és átfogó reformokra is.
"Mi, politikusok tudjuk, mi a teendő, csak azt nem, hogy ha megtesszük, hogyan fognak minket újraválasztani" - idézte Csillag István volt gazdasági miniszter saját, reformsürgető könyvéből egy luxemburgi politikus mondását a "Kiáltvány a jövőnkért"-et aláíró szervezetekkel folytatott pénteki megbeszélésen. A zömmel kamarai aláírók négy volt minisztert, illetve jegybankelnököt hívtak meg, Bod Péter Ákost, Bokros Lajost, Draskovics Tibort és Csillag Istvánt. A rendezvény fő mondanivalója a kormány bátorítása, illetve annak érzékeltetése volt, hogy a gazdasági szereplők, az aláírók (Parragh László MKIK-elnök megfogalmazása szerint a magyar GDP 85 százaléka) ösztönzik és támogatják a kabinetet a kiigazításban és a hosszabb távú reformokban. Bokros Lajos kijelentette: könnyebb dolga lett volna, ha 95-ös csomagja idején hasonló egyetértés és támogatás alakul ki.

Megszorítás csak más néven, és reform

A felszólalók teljes egyetértésben és - bár többeknek SZÖVEGprogramszerű javaslata is volt a kérdésben - konkrétumok nélkül állították: szükség van a büdzsé azonnali szanálására, illetve komoly, strukturális reformokra, az állam és az államháztartás átalakítására. Rosszabb lesz - ismerte el Bokros Lajos arra a kérdésre, hogyan hat a költségvetési kiigazítás a polgár pénztárcájára. A volt pénzügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, három lehetőség van: ha most nem történik semmi, akkor átmenetileg ugyan nem romlik a lakosság helyzete, de középtávon igen, és elmarad a felzárkózás esélye. Ha pedig csak szanálás, azaz kiigazítás történik (Bokros kerülte a megszorítás kifejezést, bár jelezte, az áfa emelését és gázártámogatás megszüntetését szükségesnek tartja), az átmeneti nehézségeket úgy kell vállalni, hogy az államháztartási problémák újratermelődnek. Így esetleg ellaposodó fejlődés, lassú gyarapodás lehet az átlagember osztályrésze. Ha lesz stabilizáció és reform is, akkor a finn és az ír életszínvonal lehet a cél.

Kell-e pótköltségvetés?

Az Index a volt miniszterekhez intézet kérdésére, hogy mekkora hiányleszorítást látnak lehetségesnek az év végéig, illetve hogy szakmai szempontból szükség lenne-e ehhez pótköltségvetés készítésére, egyedül Bod Péter Ákos válaszolt érdemben. Az exjegybankelnök emlékeztetett: 2005 végén, amikor a most érvényes költségvetést tárgyalta a parlament, ő maga és több más közgazdász is úgy vélte, a tervezetten felül kétszázalékos hiány biztosan kódolva van a büdzsében. "Azóta nem javult a helyzet" - tette hozzá. Bod Péter Ákos ugyanakkor érzékeltette: mivel a pótköltségvetés kényszerét szinte kiiktatták a magyar közjogi rendszerből, és ez egyfajta bukást jelent politikai értelemben, nagyobb az esély egy olyan salátatörvényre, amely egyszerre módosítja egyebek közt az adótörvényeket, valamint a szociális juttatásokat és az intézményi kiadásokat rendező jogszabályokat.

Ódzkodtak konkrétumokkal válaszolni a kamarai vezetők az Index azon kérdésére is, kiáltványukra, tapasztalataik, tudásanyaguk felajánlására eddig hogyan reagált a politika. "A meghívást megtettük, a kormánynak, a pártoknak kell reagálniuk - jelentette ki még a kiáltványt bejelentő sajtótájékoztatón Mosonyi György, a Mol elnöke, aki az Amerikai Kereskedelmi Kamara nevében volt az aláírók között. Végül kiderült: egyedül az SZDSZ válaszolt, még másnap. Kuncze Gábor pártelnök és Kóka János gazdasági miniszter üdvözölte a kezdeményezést, helyszín- és időpontjavaslatot kért az érdekképviseletektől a tárgyalásokra.

Az aláírók egyelőre arról sem tudtak mit mondani, vajon a kormányprogram elfogadása előtt, vagy azután kerülhet sor a pártokkal folytatandó tárgyalásokra. Információink szerint jelenleg folyik az egyeztetés arról, intéznek-e újabb levelet a parlamenti pártokhoz és a kormányhoz.

Gyurcsány egyeztetne

Gyurcsány a kormányprogram megalkotása idején - ahogy azt korábban is jelezte - a társadalmi és gazdasági élet számos szereplőjével konzultál majd. Ebbe a körbe az említett kiáltvány aláírói éppúgy beletartoznak, mint más meghatározó szervek, szervezetek, szövetségek képviselői. Formális válasz helyett tehát megbeszélésekről, egyeztetésekről beszélhetünk - válaszolta az Index fentiekkel kapcsolatos megkeresésére Batiz András. A kormányszóvivő hozzátette: a miniszterelnök az egyeztetésekre folyamatosan, még a kormányprogram elfogadása előtt kerít sort.