Emőke
-4 °C
9 °C

Tizenkétmilliós bírságot kapott a KIKA

2006.02.01. 14:30
A KIKA jogsértő magatartásáért a GVH Versenytanácsa 12 millió forint bírságot szabott ki. A versenyhivatal szerint a bútoráruház tisztességtelenül befolyásolta a fogyasztókat.
A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa szerint a KIKA Lakberendezési Kft. a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított. A cég a fogyasztókat nem tájékoztatja arról, hogy megrendelésük teljesítésének időpontja bizonytalan lehet. Másrészt tájékoztató anyagaiban a "szállítók által javasolt", korábban általa nem alkalmazott árakhoz viszonyított akciós árakat tüntetett fel. Ezen kívül a "KIKA KOLLEKCIÓ 2005" című éves katalógusában arról tájékoztatta a fogyasztókat, hogy a raktárról azonnal el nem vihető termékek 30% előleg befizetésével néhány hetes szállítási határidővel megrendelhetők, miközben az eljárás alá vont szállítóinak általános szállítási határideje ezen közlésre nem ad alapot. A KIKA jogsértő magatartásáért a GVH Versenytanácsa 12 millió forint bírságot szabott ki.

Ha a fogyasztó valamelyik KIKA áruházban olyan terméket (ún. nagybútort) kíván vásárolni, amely éppen nem áll rendelkezésre, akkor lehetősége van arra, hogy 30% előleg befizetésével megrendelje az árut. A KIKA-val megkötött szerződésen feltüntetésre kerül a szállítási határidő, ugyanakkor a fogyasztóval nem közlik, hogy egyes esetekben ez csak egy becsült határidő, és a szállítások teljesítésének mintegy 10%-a késedelmesen történik.

A "KIKA KOLLEKCIÓ 2005" című, 2005. április 4-től december 31-ig érvényes katalógusban a KIKA a következőkről tájékoztatta a fogyasztókat: "Termékeink egy része raktárról azonnal elvihető, más része 30% előleg befizetésével néhány hetes szállítási határidővel megrendelhető."

A GVH Versenytanácsa szerint a "néhány hét" kifejezés az érintett termékek esetében a mindennapi életben elfogadott általános jelentés szerint a fogyasztók számára legfeljebb 3-4 hetet jelent. Ezzel szemben a nagybútoroknál az általános szállítási határidő ennél több héttel hosszabb. A GVH Versenytanácsa a KIKA által adott tájékoztatást a versenytörvénybe ütközőnek találta.

A jogsértő magatartásért a GVH Versenytanácsa 12 millió forint versenyfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a KIKA-t.