Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Ötmilliárdért vihetik a Csepeli Szabadkikötõt

2006.05.11. 11:45
Ötmilliárd forintért az Erdért Zrt., az Erdért Ingatlanhasznosító Kft. és a Multicont Terminál Szolgáltató Kft. konzorciumáé a Csepeli Szabadkikötõ hasznosításának lehetõsége. A konzorcium menet közben 1,8 milliárdot emelt az ajánlatán, így nyerte meg a pályázatot.

Eredményesnek nyilvánította az ÁPV Zrt. igazgatósága a Budapesti Szabadkikötõ Logisztikai Zrt. alaptõkéjének 99 százalékát megtestesítõ részvénycsomag értékesítése céljából kiírt értékesítési pályázatot - derül ki a szervezet lapunkhoz eljuttatott közleményébõl. A pályázat nyertese az Erdért Zrt, az Erdért Ingatlanhasznosító Kft. és a Multicont Terminál Szolgáltató Kft. konzorciuma, amely ötmilliárd forintos vételárat ajánlott a Csepeli Szabadkikötõért. Az Erdért-Multicont elsõ árajánlata még 3,2 milliárd forintos volt, ezt emelte menet közben 1,8 milliárddal, míg a riválisok közül a WPR Delta Kft. 3 milliárd 760 millióról 4 milliárd 610 millióra, a Waberers Holding 3,1 milliárdról 4,7 milliárdra volt hajlandó felmenni.

A koncepció
Az ÁPV értékesítési koncepciója alapján a kikötõi ingatlanok nem kerülnek a befektetõ tulajdonába, hanem továbbra is tartós állami tulajdonban maradnak. A nyertes pályázó a kikötõ és ezzel együtt a kikötõi ingatlanok szerzõdésben rögzített feltételek melletti hasznosítására kap lehetõséget. Az ÁPV az értékelés és pontozás során a vételár mellett figyelembe vette a pályázók által megfogalmazott szakmai koncepciót és fejlesztési elképzeléseket is - áll a szervezet közleményében.

Az ÁPV harmadszor tett kísérletet a szabadkikötõ részvényeinek értékesítésére. Az elsõ felhívás 2005 júliusában jelent meg. A közlemény szerint "már a pályázat jelentkezési szakaszában láthatóvá vált, hogy valódi versenyhelyzet az eljárás során nem tud kialakulni, ezért az ÁPV Zrt. a pályázati felhívást visszavonta". Ekkor ugyanis az elsõ fordulóban beadott három ajánlat közül kettõ érvénytelen volt.

A második értékesítési eljárást 2005. október 11-én hirdették meg. Ebben az eljárásban az ÁPV két ajánlatot kapott, a legmagasabb értékelhetõ árajánlat 3 milliárd forint volt. Mivel a pályázatra érkezett ajánlatok nem feleltek meg a kiírásban foglaltaknak, az eljárás eredménytelenül zárult.

A harmadik eljárás a 2006. február 14-én megjelent pályázati felhívással indult. Ennek során az ÁPV-hez négy ajánlatot adta be. Közülük az egyiket érvénytelennek minõsítették. A három érvényes ajánlatot benyújtó pályázót az ÁPV ármódosításra kérte fel. A pályázat végeredményét a módosított árajánlatok figyelembe vételével állapították meg.