Viola
-6 °C
0 °C

Magyar napok Senjangban

2006.10.12. 07:50
Előadásokra kérték fel Szilvásy Györgyöt, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető minisztert és Széles Gábort, az MGYOSZ elnökét a World Industrial and Commercial Organizations (WICO) kétnapos pekingi konferenciájára - értesült a Világgazdaság. Előzetesen úgy tudni, hogy a nemzetközi gazdasági együtműködés fejlesztése céljával október utolsó két napján megrendezendő tanácskozáson vezető kínai kormánytisztviselők és gazdasági vezetők mellett a WTO és az ENSZ iparfejlesztési szervezetének képviselői mondanak beszédet. A rá következő két napon pedig magyar napok lesznek Északkelet-Kína nehézipari központjában, Senjangban, amelyre mintegy húsz magyar vállalat képviselőit várják.

Az első, 2004-ben megtartott WICO-tanácskozáson 70 ország több mint ötszáz gazdasági vezetője vett részt 300 iparági szövetség és 80 vállalatcsoport képviseletében. A tanácskozás fő szervezője a vezető állami vállalatokat tömörítő China Federation of Industrial Economics. A szervezethez több mint 500 ipari és kereskedelmi csoport tartozik, és Európa, Ázsia és az amerikai kontinens 40 országában hozott már létre üzleti kapcsolatokat. Szilvásy és Széles meghívása Magyarország felértékelődését is jelentheti, különös tekintettel arra, hogy május végén Széles Gábor bejelentette: szándékai szerint jövőre megkezdődhet az új fejlesztésű Ikarus buszok sorozatgyártása Kínában.

Az sem mellékes ugyanakkor, hogy a magyar-kínai árucsere-forgalmat jelentős magyar mérlegpasszívum jellemzi, bár bizakodásra ad okot, hogy a 2004. évi kiugróan magas exportot 2005-ben is sikerült a korábban elért szinten tartani, az idei első hét hónapban pedig minden korábbinál magasabb értékre emelkedett. Kína azonban még mindig csak a kilencedik-tizedik legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, tehát a fejlődés lehetőségei még mindig nagyon jelentősek.

A kereskedelmi forgalom növekedését segíthetni az Asia Center terve a Kínai Márkák Kereskedelmi Központja, a CBTC (China Brand Trade Center) budapesti létrehozásáról. A CBTC Magyarországot Kína valódi re-gionális központjává tenné az Európai Unióban, emellett létrejötte további üzleti lehetőségekhez juttatná hazánkat, tőkebefektetések, gyártókapacitások létrehozása, félkész termékek összeszerelése formájában. Az előzetes tervek szerint a CBTC legalább 600 kínai cég részvételével jöhet létre olyan módon, hogy a vállalatok egy része képviseleti irodát, míg többségük magyar bejegyzésű céget alapít a végleges tervekről való kétoldalú megállapodás után.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft