Valér
2 °C
8 °C

Koppint a kínai autóipar

2004.12.30. 08:09
A nagy gépkocsigyártók minden korábbinál erélyesebben lépnek fel a kínai termékhamisítás ellen. Az ok: egyre több illegálisan, egy az egyben lemásolt gépkocsit gyártanak az országban, s úgy hírlik, hamarosan exportálni is kezdik ezeket az autókat.
Csak ebben a hónapban két nagy autógyártó is pert indított a kínai autómásolás miatt. A Financial Times értesülései szerint a Honda a Hebei Xinkai Automobile Manufacturing cég ellen kezdeményez eljárást, miután az lemásolta a japán CR-V sportterepjárót, és SR-V néven árusítani kezdte. A Honda szerint a kínai szerzői jogi szabályozás lazaságát kihasználó, a másolást nyíltan elismerő cég olyan készletet is árul, amely segítségével az SR-V logó könnyen az eredetivel azonos CR-V emblémára cserélhető. A Hondának nem ez az első ilyen jellegű ügye: korábban motorkerékpárjait másolta egy kínai cég. Erre a japán vállalat felvásárolta azt, legálissá téve ezzel a tevékenységét. Ennek ellenére ma is sok "Hongda" motort látni a kínai utakon.

Ám nem csak a Hondának vannak gondjai. A Toyota például tavaly kényszerült pereskedni a kínai Geelyvel, amely az övéhez igencsak hasonló logóval és dizájnnal kínálta termékeit.

Négy helyett két Audi karika

Az Audi is márkajelének védelmében kelt birokra a Laibo céggel, amely a német négy karika "helyett" két ugyanolyat használ. A németek már korábban is megégették magukat: a kilencvenes évek elején szedánokat gyártottak a népköztársaságban, ám szerződésük lejártával teljesen el kellett hagyniuk az országot. Ezt követően az addig a szerelést végző pekingi autógyár egy kis piros műanyag zászlót szerelt a kocsira, s azt mint saját termékét kezdte el gyártani.

Másokat sem kímélnek
Más iparágaknak is komoly kárt okoz a kínai "másolás". A számítógépszoftverek, luxuscikkek, golffelszerelések és gyógyszerek mellett a haditechnika sincs biztonságban. A távol-keleti ország például több millió Kalasnyikov (AK-47) géppisztolyt adott már el a szabadpiacon egyetlen fillér jogdíj fizetése nélkül, de hasonló sorsra jutott az 1960-as években rövid időre a Szovjetuniótól licencbe kapott MIG-21-es vadászgép is. A kínaiak Jianjiji-7 (J-7) néven becslések szerint közel ezer gépet adtak el többek között Szudánnak, Pakisztánnak és Iraknak, miközben arra hivatkozva, hogy a Szovjetunió megszűnt, senkinek sem fizetnek jogdíjat.

A másolt Chevrolet-t exportálni akarják

Az amerikai cégek sem szerencsésebbek. A General Motors is éppen karácsony előtt jelentette be, hogy bírósághoz fordul, miután nem sikerült zöld ágra vergődnie a Cherry Automobile-lal, amely QQ márkanévvel a Daewoo Matizhoz, illetve az annak terveire épülő Chevrolet Sparkhoz kísértetiesen hasonló kocsit dobott piacra. A ma már az exportálást is fontolgató kínaiakkal egy éve próbálnak megegyezni - emlékeztet az AFP.

A viszály akkor mérgesedett el igazán, amikor júniusban az első kínai autószalonon mindkét gyártó kiállította új modelljét. A GM vizsgálóbizottsága szerint olyan nagy a külső és belső azonosság, hogy a két kocsi legtöbb eleme egyszerűen kicserélhető egymással.

Az eset két okból is igen érzékenyen érinti az amerikai óriást. A QQ 39 ezer (4680 dollár) jüanos ára 20 ezer jüannal kevesebb, mint a Sparké, ráadásul a hamisítással vádolt Cherry egyik befektetője a Shanghai Automobile Industry, amely társtulajdonosa a Sparkokat gyártó kínai GM-gyárnak is.

Megjárta már Kínával az ott 1995-ben megtelepedett Chrysler is. A Kínai Néphadseregnek négykerék-meghajtású terepjárókat gyártó helyi céggel 1999-ben megszüntették az együttműködést, majd szinte nyomban megjelentek az utakon az addig gyártott Jeep Cherokee pontos másai. Az ezt nehezményező társaságnak a kínai tisztviselők azt felelték: örvendetes, hogy az autóipar olyan jól fejlődik, hogy képes egy ilyen termék lemásolására - emlékeztet a NewsMax.