Benedek
-5 °C
5 °C

Kínaiak a hazai építőiparban

2006.03.09. 07:43
Több millió dollár kínai tőke érkezhet a magyar építőiparba: lakóparkot építenének, kínai orvosi centrumot alakítanának ki, beszállnának a bérlakás-építési alapba, s európai elosztó központtá alakítanák a taszári repülőbázist. Emellett lehetőséget kínálnak az ottani beruházásokban magyar részvételre.
Számos kedvező lehetőség kínálkozik a magyar lakás- és építőipari szakembereknek, illetve a hazai építészeknek a kínai piacon - mondta lapunknak Borsi László, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnöke, aki a napokban folytatott tárgyalásokat a távol-keleti ország több városában lakáspolitikai, építészeti, kamarai szakemberekkel és az üzleti szféra képviselőivel. Tapasztalatai szerint a tavaly szeptemberi magyar miniszterelnöki látogatás is hozzájárult ahhoz, hogy a kínai partnerek már konkrét ötletekkel, ajánlatokkal várták a lakáspiaci delegációt. Nem szabad elszalasztani ezt az esélyt - figyelmeztetett Borsi, hozzátéve: Kína legalább 800 milliárd dolláros tőke kihelyezésére kész, ebből Magyarország is profitálhat, ha megfelelő projektekkel áll elő, illetve ha magyar részről van fogadókészség a felkínált kínai lehetőségek kihasználására. Annál is inkább igyekeznünk kell - hangsúlyozta -, mert a Nyugat már jóval korábban "felfedezte" Kínát, tehát sok ország lépéselőnyben van Magyarországgal szemben.

Peking már oda, Sanghai még jöhet

Az egyik legnagyobb kihívást a 2010-es sanghaji világkiállítás jelenti - mondta az OLÉH elnöke, aki szerint elég baj az, hogy a pekingi olimpiáról már "lecsúsztak" a magyar vállalkozók. Részben a pavilonok építésében, részben pedig a megvalósuló infrastrukturális fejlesztésekben, a tervezett városfejlesztési projektekben találhatnak munkaalkalmat, illetve beszállítói lehetőségeket a magyar cégek. Különösen várják a magyar építészeket - jegyezte meg az elnök -, s ennek múltbéli gyökerei is vannak, hiszen több építészünk letette már a névjegyét a kínai városokban. Ugyancsak a magyar szakemberek ottani érvényesülését eredményezheti, hogy az immár Kínában is felerősödő energiatakarékossági szempontok jegyében igényt tartanak a panelfelújítási, hőszigetelési technológiák meghonosítására.

Lakópark, orvoscentrum, bérlakások

A kínai tőke is élénken érdeklődik a magyarországi jelenlét iránt - derült ki a tárgyalásokon -, több konkrét területet meg is neveztek, ahol szívesen invesztálnának. A befektetési tervek együttvéve több millió dolláros tőkebeáramlást feltételeznek. Elsősorban említették a taszári repülőbázist, ahol európai kereskedelmi logisztikai központot építenének ki a szándékok szerint. A budapesti László-kórház területén kínai orvosi centrumot szeretnének kialakítani. A soroksári Molnár-szigeten lakóparkot építenének magyar vállalkozók részvételével. Mindemellett tőkéstársként részt vennének a még csak tervezett bérlakás-befektetési alapban. Nyilvánvalóan komoly tervekről van szó - húzta alá Borsi -, ezt az is mutatja, hogy nem rövid időre terveznek a kínai befektetők, a 10-20 éves megtérülési időt "normálisnak" tartják. Egyelőre csak a tervek vannak meg, várhatóan áprilisban mindez konkrét tartalommal is megtöltődik, ekkor ugyanis kínai építésügyi küldöttség érkezik Magyarországra.

Vélemények
Nagy János, az ÉVOSZ ügyvezető igazgatója:

"Szívesen vesszük, ha kölcsönös előnyök alapján az építésügyi területeken is fejlődnek a két ország közötti kapcsolatok. Arról nyilván nem lehet szó, hogy magyar kétkezi munkások tömegesen menjenek Kínába, hiszen ehhez túlságosan nagyok a távolságok, s nincsenek is itthon felesleges kapacitások. Azt viszont örömmel fogadjuk, hogy a magyar know-how-t, a sajátos európai megoldásokat, a felhalmozódott tapasztalatainkat átadhatjuk a kínai partnereknek. Azt is üdvözöljük, ha a kínai tőke révén új beruházások indulnak el itthon, ez ugyanis munkaalkalmat ad a magyaroknak, s segít lendületben tartani a hazai építőipart."

Eltér István, a Magyar Építész Kamara elnöke:

"Minden kínálkozó lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy a magyar építészek érvényesüljenek, így természetesen örömmel veszszük a kínaiak érdeklődését. Különösen a fiatalok számára jelentős, ha kipróbálhatják magukat külföl-dön is. Már eddig is szép sikereket értek el a magyar tervezők külföldi pályázatokon, de ez nem járt együtt nagy munkák elnyerésével. Most itt lehet a kedvező alkalom, hogy betörjenek erre a távol-keleti piacra. Különösen annak ismeretében, hogy információink szerint óriási építkezések indulnak, s úgy értesültünk, az ottani szakemberek meglepően jó színvonalon kivitelezik az építészek által megálmodott terveket."