Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Kínát nem lehet megállítani

2007.06.12. 07:33
A vártnál is nagyobb mértékben növekedett májusban a kínai kereskedelmi többlet, és elérte a 22,45 milliárd dollárt. Az összeg 73 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos hónapban kimutatott szintet.

Áprilisban 16,88 milliárd dollárral volt nagyobb a kivitel a behozatalnál, ez 62,5 százalékos növekedést jelez az egy évvel korábbi adathoz képest. Elemzők ennél jóval szerényebb ütemű növekedést vártak a májusi kereskedelmi többletben.

A Handelsblatt szerint a folytatódó exportoffenzíva miatt egyre erősebb külföldi nyomás nehezedik a kínai árfolyam-politika irányítóira, hiszen külföldi szakértők jó ideje alulértékeltnek tartják a kínai jüant. Az amerikai kormány egyre határozottabban követeli a pekingi vezetéstől az ország valutájának felértékelését. Az USA külgazdasági mérlege hatalmas kereskedelmi hiányt mutat, ennek aránytalanul nagy része keletkezik a Kínával folytatott kétoldalú forgalomban.

Washington azt követeli, hogy a kínai monetáris hatóságok engedjék rugalmasabban ingadozni az ország valutáját, vagy akár tegyék teljesen szabaddá az árfolyamának mozgását. Jelenleg a jüan értéke kötött ingadozási sávon belül mozog a dollárhoz viszonyítva. Az amerikai nyomás hatására Peking szélesítette ezt a sávot, amit azonban az USA még mindig kevésnek tart.

A kínai kereskedelempolitikával szembeni legsúlyosabb aggályokat az amerikai törvényhozásban fogalmazzák meg, ahol olyan törvénytervezeten dolgoznak, amely büntetővámok kirovását helyezi kilátásba.