Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Kínaiakkal ütött nyélbe üzleteket Gyurcsány

2007.09.04. 08:14
Több jelentős üzletről szóló megállapodást írtak alá tegnap Kínában a magyar miniszterelnök jelenlétében.

Véglegesítették a Kínai Márkás Áruk Központjának (China Brand Trade Center) budapesti létrehozásáról szóló egyezményt. Állami és magántulajdonban lévő cégekre egyaránt számít Rétfalvi György, az ITDH vezérigazgatója. Elektronikai és fogyasztási cikkek gyártói, gépalkatrész-beszállítók találhatnak itt lehetőséget s egyúttal kaput az unióba.

Kínában is előállítanak majd Túró Rudit

A szintén tegnap aláírt, a tejiparhoz kapcsolódó szerződést az Eximbank bábáskodása mellett kötötték meg a kínai és a magyar partnerek. Bodnár Zoltán, az Eximbank vezérigazgatója a Világgazdaságnak elmondta: ez az első alkalom, hogy kínai projektet finanszíroznak. Az EU-Milk Technologies Kft., amely kifejezetten erre a feladatra létesült tejfeldolgozó üzemet hoz létre, Túró Rudi gyártását kezdi meg, a későbbiekben pedig tejpor és egyéb tejalapú élelmiszerek gyártását tervezik. Az Eximbank kétmillió dolláros hitellel segítette a kínai piacra lépést.

Ugyancsak tegnap született megállapodás arról, hogy Senjangban ipari parkot hoznak létre magyar közreműködéssel. Kovácsics Iván, a Magyar Realestate Development vezérigazgatója a lapnak elmondta: az ipari park 25 hektáros területen, Kína legújabb különleges övezetében lesz, s jelentős állami és önkormányzati kedvezményeket élveznek az itt letelepülő társaságok. Elsősorban élelmiszer-ipari vállalkozások jelentkezését várják. A magyar cégeknek könnyebbséget jelent, hogy ottani megjelenésüket a terepet jól ismerő szakemberek segítik.

Az Organica mesterséges ökoszisztémán alapuló víztisztítási technológiájával szeretne megjelenni a kínai piacon - erről is tegnap írtak alá előszerződést. Kenyeres István vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy közös vállalatot hoznak létre a távol-keleti országban, ennek a feladata lesz az újfajta technológia elterjesztése. A Masterplast építőanyag-gyártó és -forgalmazó cég leányvállalatot indít Kínában. A két stratégiai partnerrel kötött együttműködési szerződés értelmében közös gyártási tevékenységet indítanak.

Legyünk hídfőállás Kína számára

Gyurcsány Ferenc találkozott Ceng Csing-hung alelnökkel és Ven Csia-pao miniszterelnökkel. Gyurcsány a hétfői programsorozatot értékelve elmondta: a magyar delegáció minden egyes tárgyaláson igyekezett tudatosítani, hogy Magyarország hídfőállás lehet Kína számára az európai megjelenéshez. Térségünkben az infrastruktúra minősége nálunk a legjobb, és hatalmas fejlesztéseket tervezünk. Az is vonzó lehet, hogy a GDP egy egységének előállításához hazánkban a legalacsonyabb a munkaerő költsége, mondta. Ráadásul csak nálunk van kétnyelvű oktatás.

A lap érdeklődésére Gyurcsány a gazdasági szerződések jelentőségét nagyra értékelte, különösen kiemelte a márkaközpont megalakulását, mivel ezzel a kínai csúcstechnológia jelenhet meg Magyarországon. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter mindehhez azt is hozzátette: találkoztak olyan távközlési és technológiai cégekkel, amelyek nemcsak piacot látnak hazánkban, hanem befektetési helyszínt is. Ennek kapcsán is tárgyaltak arról, hogy létrehoznának Kínával egy közös kockázatitőke-alapot, amely segítené a vállalatok megjelenését mindkét országban.