György
16 °C
24 °C

Túl kevés a kínai áru?

2004.06.23. 07:55
Elriasztja a kínai kereskedőket a szigorú magyar vámkezelés. A vámügynökök úgy vélik, a keménykedés nagy kiesést okoz a büdzsének. A PM szerint viszont az alacsony árakból elenyésző vámbevétel származik.
Már nem csak a cipő- és textilipar képviselőinek okoz fejfájást a kínai export, panaszkodnak a hazai vámügynökségek is. Csak éppen nekik nem az a gondjuk, hogy túl sok áru jön keletről, hanem fordítva: túl kevés. Tapasztalataik szerint elfordulnak Magyarországtól a kínai szállítók. Lapunk úgy értesült, a korábbi mennyiségnek már csak 20 százalékát kezelik a magyar vámosok.

Máshova viszik

A Kínából érkező textilféleségek, lábbelik nagyobbik hányada más uniós országban keres barátságosabb, könnyebb, rugalmasabb elbánást. A szakma szerint nemcsak az érintett vámkezelést végző cégeknek jelent ez komoly érvágást, hanem a költségvetésnek is, hiszen az így keletkező vámbevétel negyede más ország büdzséjét gazdagítja.

Mint Sipos László, a Magyar Vámügyi Szövetség elnöke a Világgazdaságnak elmondta, a vámosok szigora csak az itteni elvámolástól riaszthatja el a kínai kereskedőket. Azt viszont nem lehet megakadályozni, hogy az olcsó keleti import tömege immár uniós árucikként ne áramoljon be Magyarországra. Vagyis szerinte ily módon nem lehet és nem is érdemes a piacot védeni. Egyes, lapunkhoz eljuttatott vélemények szerint inkább a Józsefvárosi piacon - ami az ázsiai termékek kelet-európai elosztóközpontjaként évi 2,5 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le - kellene hatékonyabb ellenőrzéseket végeznie az adóhivatalnak, mert ott a számviteli fegyelem mellőzésével, számla nélkül cserél gazdát az áruk nagy része.

A vámügynökségek főként azt nehezményezik, hogy a hazai vámkezelő helyeken szerintük indokolatlan szigorral bánnak a kínaiakkal. Elfogadhatatlannak - és az uniós gyakorlattal ellentétesnek - tartják, hogy nálunk gyakran nem fogadja el a számlát a vámos, összehasonlító értékvizsgálattal állapítja meg az áru valós értékét. Tetemesen meghosszabbítja a procedúrát az is, hogy a legtöbb esetben tételes áruvizsgálatot rendelnek el. Az sem elfogadható, hogy míg például Szlovákiában, Ausztriában 30 napos határidővel kell fizetni, nálunk előre kell kifizetni a vámbiztosítékot.

Változtatna

A pénzügyi tárca folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat, a vállalkozók visszajelzéseit, s kész arra, hogy megváltoztassa az esetenként nehézkes, túlbonyolított vámszabályokat - jelentette ki Beszteri Sára főosztályvezető. A kínai kereskedelemmel kapcsolatos panaszok azonban nem indokolják a változtatásokat - tette hozzá. A szakember szerint össze nem hasonlítható esetekről beszélnek a vámügynökök, hiszen más-más engedélyek birtokában nálunk is más és más kedvezményt élvezhetnek az érintettek. Az előre fizetendő vámbiztosítékkal kapcsolatban leszögezte: jogos önvédelem, hogy csak akkor adják ki az árut, ha az államháztartási számlán regisztrálják a pénzt, s erről megérkezett a bank értesítése. Egyébként már folynak tárgyalások az informatikai lánc felgyorsításáról - jelezte.

A kínai kereskedelemből származó vámbevételek igen alacsonyak, ugyanis a számlákon nevetséges összegek szerepelnek - mondta a főosztályvezető. Példaként említette, hogy egy pár kínai cipő ára mindössze 21 forint. Nem véletlenül ragaszkodnak tehát az összehasonlító árak alkalmazásához a vámkezelésnél. Ami egyébként nem tilos az unióban, s más államok is védekeznek az olcsó ázsiai termékek beözönlése ellen. Mindebből nyilvánvaló, hogy nem rázza meg a magyar költségvetést, ha drasztikusan csökkenne a kínai áruk vámkezelése - szögezte le Beszteri Sára. A vesztesek elsősorban azok a cégek, melyek eddig jelentős szerepet játszottak ezen a piacon - vélekedett. De az ő érdekeikre tekintettel sem hunyhat szemet a PM az irreálisan alacsony árak felett.