Gusztáv
-4 °C
1 °C

Újra építkeznek a Kincsem Parkban

2003.07.30. 16:22
Hamarosan újra elkezdődhetnek a munkálatok a Kincsem Parkban. A Nemzeti Lóverseny Kft. és az M5-ös üzemeltetésével, valamint a Budapest Sportaréna építésével elhíresült francia Bouygues-csoport várhatóan módosítja az erről még 1998-ban kötött szerződést, jelentette az MTI. A Kincsem Parkban már negyedik éve nincsenek versenyek az elhúzó beruházás miatt.
Az állami tulajdonban lévő Nemzeti Lóverseny Kft. (NL Kft.) várhatóan hamarosan aláírhatja a francia Bouygues csoporttal az 1998-ban kötött szerződés módosítását - adta hírül az MTI. Ezt követően folytatódhat a Kincsem Park kétfunkciós, galopp- és ügetőpálya beruházása, mondta el Galambos Iván, a Nemzeti Lóverseny Kft. egyik ügyvezetője szerdai sajtótájékoztatóján.

Állami jóváhagyásra várva

A szerződésmódosítás tervezetét még jóvá kell hagynia a beruházó Bouygues, valamint az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV) Igazgatóságainak is. Az NL Kft. ugyanis 100 százalékban az ÁPV Rt. tulajdona. Az NL lóversenyszervezéssel és lebonyolítással foglalkozik, míg a szintén állami tulajdonú Nemzeti Lóversenyfogadás Szervező Kft. a fogadások szervezésével.

A versenypálya-beruházás fix áron két és félmilliárd forintos költséget jelent a franciáknak. A szerződésmódosítás alapján azonban ennél nagyobb értéket épít be a Bouygues, mondta az MTI-nek Galambos Iván.

Az NL Kft. tulajdonában van a 87 hektáros Kincsem Park és a 160 hektáron elterülő alagi (Dunakeszi közelében lévő) ügetőpálya. Ez utóbbit trenírozásra és kiegészítő versenyek megtartására használják majd, valamint ingatlanhasznosításra szánják. Jelenleg Magyarországon 340 olyan tulajdonos van, aki versenylóval foglalkozik, a futó versenylovak száma 1180.

Nincs szerencséje a Bouygues-nek

A Bouygues számára a kőbányai beruházás éppúgy nem sikertörténet, mint ahogyan a Budapest Sportaréna megépítése vagy a legdrágább európai autópályának számító M5-ös üzemeltetése sem az. A francia cég a Kerepesi úti Ügetőpálya tulajdonjogáért cserében - ide bevásárlóközpontot terveznek - még 1999-ben vállalta, hogy körülbelül egymilliárd forintért egy ügetőnek és galopp-pályának egyaránt helyet adó létesítményt alakít ki a Kincsem parkban.

A beruházást azonban az elmúlt években szűnni nem akaró huzavona kísérte. A korábban csak galoppversenyek megrendezésére alkalmas Kincsem Parkban 2001 tavaszán megépült ugyan az új, ügetőnek is alkalmas pálya, ám a hozzá kapcsolódó istállók és lelátók elkészítése egy jogvita miatt elmaradt, és a pálya, valamint az istállók használhatóságát is kétségbe vonták a szakemberek.

Ezért akkor a Kincsem Parki ügetőpályát az NL nem vette át. A galoppversenyeket azonban az építkezés miatt ideiglenesen Alagra költöztették. A mostani ígéretek szerint talán hamarosan véget ér a száműzetés, és befejeződhet a negyedik éve húzódó építkezés.