Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kínos az EU-nak a magyar költségvetési trükközés

2005.10.12. 12:24
A Financial Times szerint Brüsszelnek kínos, hogy az MNB-től tudta meg a magyar költségvetés helyzetét. A lap szerkesztőségi kommentárban dícséri a jegybank eljárását.
A magyar közfinanszírozási szféra állapota "kínos módon" csak azután vált ismertté Brüsszel számára, hogy az MNB beárulta a kormányt, áll a szerdai Financial Timesban, amely ettől függetlenül dicséri a magyar jegybank eljárását. A londoni üzleti napilap szerint a magyar kormány "kreatív könyveléssel próbálta lemasszírozni" az államháztartási hiányt, és amikor ez kiderült, az kínosan érintette az EU-bizottságot, amely még júliusban is elérhetőnek nevezte a 2005-re kitűzött, 3,6 százalékos hiánycélt.

A Financial Times szerint ez az eset is megmutatja, milyen nehézségekkel kerül szembe a brüsszeli bizottság a költségvetési fegyelem betartatásában, amikor a tagországok kormányai aprólékosan kidolgozott pénzügyi manőverekkel próbálják álcázni költségvetési hiányaikat és adósságukat. Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa a múlt héten éppen a Financial Timesnak nyilatkozva mondta: egyes tagországok befektetési bankoktól kérnek pénzért tanácsot arra, hogy miképp vegyenek ki kiadási tételeket a költségvetésből például a magán- és az állami szektor által közösen végrehajtott beruházások (PPP) örve alatt.

A lap szerdai számában név nélkül idézett egy bizottsági illetékest, aki a magyar költségvetés alakulásáról azt mondta: a magyarok alig három hónapja még azt mondták, hogy bármilyen szükséges lépést megtesznek a deficitnek az elfogadott határon belül tartására, "ehelyett mennek és megnövelik a hiányt".

A Financial Times ugyanaznap szerkesztőségi kommentárban dicsérte az MNB-t, amiért az "lerántotta a leplet saját kormánya deficitelrejtő próbálkozásáról". Ez megmutatja, hogy egyes jegybankok betölthetik megfelelő szerepüket Európa gazdasági irányításában, bár rossz hír, hogy az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) figyelmét a (magyar) jegybanknak kellett ráirányítania "e pénzügyi trükközésre", annak ellenére, hogy a hivatal hatáskörét és forrásait kibővítették a görög költségvetési botrány óta, áll a brit lap szerkesztőségi cikkében.