Olivér
5 °C
8 °C

Tettek egy szívességet Amerikának

2007.05.18. 17:01
A jövő heti, az USA-val folytatott egyeztetések elé időzítette Kína a jegybanki kamat emelését. A lépéssel a jüan erősödhet, és ez jót tesz az alulértékeltnek tartott kínai deviza miatt magas külkereskedelmi hiánynak. A lépésre a japán jen is erősödött, a forint nem reagált.

Ismét kamatot emelt a kínai jegybank és újból növelte a bankok kötelező tartalékrátáját is a röviddel ezelőtt érkezett bejelentések alapján. További lényeges lépés, hogy az eddig +/-0,3 százalékos napon belüli kilengést engedélyező, csúszó jüanárfolyamsávot +/-0,5 százalékra szélesítették. (Az előző napi záró árfolyamhoz képest korlátozzák a másnapi napon belüli kilengést.) A jegybank az egyéves irányadó hitelkamatot 0,18 százalékponttal 6,57-es szintre, az egyéves betéti kamatot 0,27 százelékponttal 3,06 százalékra emeli, amelyek május 19-től hatályosak. Emellett a bankok kötelező tartalékrátáját 0,5 százalékponttal emeli tovább, mely június 5-től hatályos. Ez a legnagyobb kereskedelmi bankok számára 11,5 százalékos kötelező tartalékrátát jelent.

Miért tették?

A mai lépések hármas célt szolgálhatnak: egyrészt valamelyest lassíthatják a gazdasági növekedést (csökkentik a túlhevülés esélyét) az ázsiai óriásgazdaságban, amivel együtt fékezhetik a kínai részvénypiaci emelkedést. Harmadrészt az árfolyamrendszer rugalmasságának fokozása nyomán várhatóan tovább erősödő jüan az amerikai fél részéről jóindulatot válthat ki a jövő heti újabb magas szintű egyeztetések előtt. Előtte azonban még a hét végén G8-ülés is lesz, amelyen szintén szó eshet a Kínával kapcsolatos témákról.

A forintra nem hatott
A kínai kamatemelés és a jüan árfolyamsávjának szélesítése erősítette a japán jent, ami elviekben a carry trade pozíciók jövedelmezőségére kedvezőtlen hatással van, ennek ellenére sem mutatkoztak pozíciók tömeges lezárására utaló jelek régiónkban. Sőt, a délután során a forint minimálisan még erősödni is tudott az euróval szemben. A forint/euró jegyzések a reggeli 250,20-250,50-ről a déli órákra 251,30-251,60-ig emelkedtek, majd késő délutánra 250,50-250,80-ig süllyedtek. A világ kötvény-, részvény- és devizapiacain a kínai lépések csak korlátozott, inkább átmeneti hatással jártak eddig.

A kamatemelés és sávszélesítés hatására a japán jen jelentősen erősödött mind a dollárral, mind az euróval szemben. (A kínai jüanra a jenen keresztül spekulál számos szereplő a piacon). Az árfolyamsáv szélesítése május 21-től lép életbe.

A mai lépéssel együtt az elmúlt évben a kínai központi bank négy alkalommal emelte az irányadó kamatokat és nyolc esetben a kötelező tartalékrátát, amely lépések a gazdaság túlhevülésének megakadályozását célozták. Egyelőre kevés sikerrel, mert az idei első negyedévi gazdasági növekedés 11% felett volt. A kínai kamatemelés lehetősége már hetek óta a levegőben lógott a piacon, és többször részvénypiaci gyengüléshez vezetett.

Időzítettek az USA-nak

A ma bejelentett kínai lépések időzítése nem véletlen, jövő héten kerül sor újabb magas szintű egyeztetésekre az amerikai és a kínai illetékesek között. Ezek előtt kedvező benyomást tehetnek a lépések az amerikai félre. Az Egyesült Államokban egyes politikai csoportok 27,5 százalékos importvám kivetését szorgalmazzák a kínai árukra, csökkentendő az amerikai külkereskedelmi mérleg hatalmas passzívumát az ázsiai országgal szemben. A jövő heti egyeztetések egyik központi témája minden bizonnyal a kínai árfolyamrendszer rugalmasságának további fokozása lehet.

Az amerikai fél által erősen alulértékeltnek tartott jüan fokozatos erősödésének engedélyezése elméletileg csökkenti a rendre rekordot döntő amerikai külkereskedelmi mérleghiányt Kínával szemben. Az elmúlt közel két évben (amióta a szűk csúszó sávban engedték a kínai hatóságok a jüan fokozatos, mintegy 5 százalékos felértékelődését a dollárral szemben) azonban a külkereskedelmi mérlegadatokon ennek hatása nem igen látszott.

2005 júliusában a kínai hatóságok megszüntették a jüan évtizedes dollárhoz rögzítettségét, egyszeri 2,1 százalékos jüanfelértékelést hajtottak végre és bevezették a szűk, sávos ingadozási rendszert. A jüan tegnap (is) a rekordot jelentő 7,6689-es szinten zárt a dollárral szemben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?