Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Tettek egy szívességet Amerikának

2007.05.18. 17:01
A jövő heti, az USA-val folytatott egyeztetések elé időzítette Kína a jegybanki kamat emelését. A lépéssel a jüan erősödhet, és ez jót tesz az alulértékeltnek tartott kínai deviza miatt magas külkereskedelmi hiánynak. A lépésre a japán jen is erősödött, a forint nem reagált.

Ismét kamatot emelt a kínai jegybank és újból növelte a bankok kötelező tartalékrátáját is a röviddel ezelőtt érkezett bejelentések alapján. További lényeges lépés, hogy az eddig +/-0,3 százalékos napon belüli kilengést engedélyező, csúszó jüanárfolyamsávot +/-0,5 százalékra szélesítették. (Az előző napi záró árfolyamhoz képest korlátozzák a másnapi napon belüli kilengést.) A jegybank az egyéves irányadó hitelkamatot 0,18 százalékponttal 6,57-es szintre, az egyéves betéti kamatot 0,27 százelékponttal 3,06 százalékra emeli, amelyek május 19-től hatályosak. Emellett a bankok kötelező tartalékrátáját 0,5 százalékponttal emeli tovább, mely június 5-től hatályos. Ez a legnagyobb kereskedelmi bankok számára 11,5 százalékos kötelező tartalékrátát jelent.

Miért tették?

A mai lépések hármas célt szolgálhatnak: egyrészt valamelyest lassíthatják a gazdasági növekedést (csökkentik a túlhevülés esélyét) az ázsiai óriásgazdaságban, amivel együtt fékezhetik a kínai részvénypiaci emelkedést. Harmadrészt az árfolyamrendszer rugalmasságának fokozása nyomán várhatóan tovább erősödő jüan az amerikai fél részéről jóindulatot válthat ki a jövő heti újabb magas szintű egyeztetések előtt. Előtte azonban még a hét végén G8-ülés is lesz, amelyen szintén szó eshet a Kínával kapcsolatos témákról.

A forintra nem hatott
A kínai kamatemelés és a jüan árfolyamsávjának szélesítése erősítette a japán jent, ami elviekben a carry trade pozíciók jövedelmezőségére kedvezőtlen hatással van, ennek ellenére sem mutatkoztak pozíciók tömeges lezárására utaló jelek régiónkban. Sőt, a délután során a forint minimálisan még erősödni is tudott az euróval szemben. A forint/euró jegyzések a reggeli 250,20-250,50-ről a déli órákra 251,30-251,60-ig emelkedtek, majd késő délutánra 250,50-250,80-ig süllyedtek. A világ kötvény-, részvény- és devizapiacain a kínai lépések csak korlátozott, inkább átmeneti hatással jártak eddig.

A kamatemelés és sávszélesítés hatására a japán jen jelentősen erősödött mind a dollárral, mind az euróval szemben. (A kínai jüanra a jenen keresztül spekulál számos szereplő a piacon). Az árfolyamsáv szélesítése május 21-től lép életbe.

A mai lépéssel együtt az elmúlt évben a kínai központi bank négy alkalommal emelte az irányadó kamatokat és nyolc esetben a kötelező tartalékrátát, amely lépések a gazdaság túlhevülésének megakadályozását célozták. Egyelőre kevés sikerrel, mert az idei első negyedévi gazdasági növekedés 11% felett volt. A kínai kamatemelés lehetősége már hetek óta a levegőben lógott a piacon, és többször részvénypiaci gyengüléshez vezetett.

Időzítettek az USA-nak

A ma bejelentett kínai lépések időzítése nem véletlen, jövő héten kerül sor újabb magas szintű egyeztetésekre az amerikai és a kínai illetékesek között. Ezek előtt kedvező benyomást tehetnek a lépések az amerikai félre. Az Egyesült Államokban egyes politikai csoportok 27,5 százalékos importvám kivetését szorgalmazzák a kínai árukra, csökkentendő az amerikai külkereskedelmi mérleg hatalmas passzívumát az ázsiai országgal szemben. A jövő heti egyeztetések egyik központi témája minden bizonnyal a kínai árfolyamrendszer rugalmasságának további fokozása lehet.

Az amerikai fél által erősen alulértékeltnek tartott jüan fokozatos erősödésének engedélyezése elméletileg csökkenti a rendre rekordot döntő amerikai külkereskedelmi mérleghiányt Kínával szemben. Az elmúlt közel két évben (amióta a szűk csúszó sávban engedték a kínai hatóságok a jüan fokozatos, mintegy 5 százalékos felértékelődését a dollárral szemben) azonban a külkereskedelmi mérlegadatokon ennek hatása nem igen látszott.

2005 júliusában a kínai hatóságok megszüntették a jüan évtizedes dollárhoz rögzítettségét, egyszeri 2,1 százalékos jüanfelértékelést hajtottak végre és bevezették a szűk, sávos ingadozási rendszert. A jüan tegnap (is) a rekordot jelentő 7,6689-es szinten zárt a dollárral szemben.