Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Nyolcvanezer embert bocsáthatnak el

2004.09.13. 10:57
Nyolcvanezerrel kell csökkenteni a közszférában dolgozók számát - ez lehet a következménye, ha Draskovics Tibor bejelentésének megfelelően öt százalékkal csökkentik az előirányzatot. Tehát kevesebb pénzből kell kigazdálkodni a hatszázalékos béremelést és a 13. havi fizetést. A kormány tavaly is csökkentette volna a létszámot, de az akkori bejelentéséből nem lett semmi. Debrecen polgármestere szerint így csak a dilettánsok takarékoskodnak, és félő, hogy összeomlik a közigazgatás.
Hányan dolgoznak a közszférában?
évKözszférában foglalkoztatottak száma
1992804 389
1993839 309
1994838 629
1995820 443
1996776 284
1997757 958
1998759 283
1999761 554
2000754 414
2001748 343
2002762 709
Forrás: Foglalkoztatottság és kereseti arányok, KSH
Tíz százalék körüli leépítésre lesz szükség a közszférában, ha megvalósulnak a vasárnap bejelentett költségvetési tervek. Draskovics Tibor pénzügyminiszter azt mondta, negyvenmilliárd forintot fordítanak a közigazgatás korszerűsítésére. Az összeg a jelentősnek mondható létszámcsökkentés fedezete lesz.

A negyvenmilliárd forintot az elbocsátásokra különíti el az állam - mondták el az Index kérdésére a Pénzügyminisztérium sajtóosztályánál. Ez egy keretszám, amit a tárcák felhasználhatnak a végkielégítések kifizetésére, a tárcáknak azonban maguknak kell eldönteni, hány embertől válnak meg. A minisztérumnál nem tudták elmondani, hány munkahely megszűnésével számolnak.

Kevesebb pénz

A jövő évi béremelés és a 13. havi fizetés fedezetét is a meglévő előirányzatokból kell kigazdálkodni. "Ez lehet szervezeti átrendezés, a munkafolyamatok átgondolása, vagy éppen létszámcsökkentés" - mondta, hozzátéve, hogy jövőre az előirányzatok pénzei öt százalékkal csökkennek.

Ez azt jelenti, hogy az inflációkövető, hatszázalékos béremelést is a már csökkentett előirányzatokból kell kigazdálkodni. Számítások szerint ez azt jelenti, hogy legrosszabb esetben tíz százalékos létszámcsökkentésre lesz szükség a közigazgatási szférában.

Tavaly nem sikerült

Hányan dolgoznak a közigazgatásban?
Az EU tizenöt tagországában a munkavállalók 24,4 százaléka dolgozik a közszférában. Nálunk ez az arány alig haladta meg tavaly a huszonegy százalékot. Svédországban 32 százalékos ez az arány, Belgiumban és Dániában is meghaladja a harmincat. Ausztriában már csak 20,6 százalék ez az arány, a nemzeti össztermék alapján hozzánk közelebb eső országokban - Írországban, Portugáliában, Görögországban és Spanyolországban - húsz alatt marad.
A Központi Statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint a költségvetési szférában 819 ezren dolgoznak. Ennek a tíz százaléka nyolcvanezer. Draskovics szerint az intézkedés nem érinti a közalkalmazottakat - a pedagógusokat, orvosokat, nővéreket.

A költésgvetési szférában dolgozók száma csaknem megegyezik az egy évvel ezelőtti létszámmal, egészen pontosan 99 százaléka annak. Mindez azért érdekes, mert tavaly szeptemberben egy kormányrendelet a minisztériumokban tíz, a háttérintézményeikben hat százalékos létszámcsökkentést rendelt el. Ettől a lépéstől akkor húszmilliárd forintos megtakarítást vártak el. A KSH adataiból úgy tűnik, nem sikerült véghezvinni a tervet.

Összeomlik az államigazgatás?

Hány új munkahely?
A kormányzati időszakban mintegy 400 ezer új munkahely létesítését elősegítve arra törekszenek, hogy az új és a megszűnő munkahelyek egyenlege plusz százezer legyen - jelentette ki Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök-jelölt a versenyszféra jövő évi keresetemelési mértékére a tárgyalásokhoz bruttó 4,5 százalék tárgyalási kiinduló mértéket javasolt az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén.

Azon túl, hogy korszerűsíteni, illetve karcsúsítani kell a közigazgatást, nem árulnak el részleteket az érintettek. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere azt is nehezményezte, hogy ezúttal sem konzultáltak az önkormányzati szövetségekkel a kérdésről.

Kósa szerint össze fog omlani az államigazgatás. "Így csak a dilettánsak takarékoskodnak" - fogalmazott a polgármester. A helyi igazgatás így is teljesen leterhelt, teljesítőképességének határán van. A ciklus elején bevezetett reformok, melyek könnyítettek az állampolgárok ügyintézésén, megsokszorozták a hivatali munkát. Lassan a gazdasági versenyképességet veszélyezteti az emberhiány.

A közalkalmazottak esetében sem könnyebb a helyzet, mondja Kósa. Itt a 13. havi bért és a fizetésemelést kellene létszámcsökkentéssel kigazdálkodni. Az ágazati törvények azonban létszámminimumot írnak elő egyes intézményekben, ez alá nem lehet menni. Nagyon sok intézményben már most a létszámminimum alatt működnek. De nem ez a megoldás. Kósa Lajos szerint előbb a szervezeti működési szabályokat kellene megváltoztatni, utána takarékoskodni.

Pedagógus állások veszélyben?
Pedagógus álláshelyek kerülhetnek veszélybe - állítja Kerpen Gábor. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke ismertette azt a Pénzügyminisztérium által a nyár folyamán kiadott levelet, amely "nyíltan utal a pedagóguslétszám csökkentésére, illetve a pedagógusok kötelező óraszámának növelését kéri a polgármesterektől".