Auguszta
-3 °C
2 °C

Kisbolt nélkül ötvenöt községben

2005.03.07. 11:53
Miközben Magyarországon nőtt a kiskereskedelmi egységek száma, már 55 olyan település van, ahol egyáltalán nincsen bolt - írja a KSH.
Tavaly év végén Magyarországon 112 ezer gazdasági szervezet összesen 166 ezer kiskereskedelmi üzletet működtetett - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly a négy negyedévben összesen 24,9 ezer új üzlet kezdte meg a működését, míg 23,9 ezret bezártak.

Zárások és nyitások

Tavaly is megfigyelhető volt az a tendencia, hogy az első negyedévben zárták be a legtöbb üzletet (6,7 ezer). Új értékesítési formaként jelentek meg az outlet-központok: a biatorbágyi Premier Outlets Center november közepén, a törökbálinti GL Outlet december elején nyílt meg. A bevásárlóközpontok száma megint így tavaly összesen hét új bevásárlóközpont jelent meg a hazai üzlethálózatban, amely a 2003-as megtorpanáshoz képest - amikor csupán 2 új létesítmény nyílt meg - jelentős növekedést jelent.

A hipermarketek közül a negyedik negyedévben egyedül a Tesco terjeszkedett, újabb három városban várja a vásárlókat: Kalocsán, Kiskőrösön és Komlón. Ezzel együtt 2004-ben összesen hét új hipermarkettel bővült a Tesco hálózata, és így már 40 üzletet működtet Magyarországon. Az Interspar két új egységet nyitott meg, és 18 hipermarkettel rendelkezik, míg az Auchan és a Cora egy-egy újabb egységet nyitott meg tavaly, így a számuk 2004 végére összesen kilencre, illetve hétre emelkedett.

Bolt nélkül

Említésre méltó a Lidl diszkontlánc megjelenése a hazai élelmiszer-kiskereskedelmi üzlethálózatban, amely 2004. végén 18 üzletet nyitott az ország több pontján. A szakáruházak terjeszkedése is tovább folytatódott, hiszen az OBI három, a Media Markt egy újabb üzlettel bővítette hálózatát az év utolsó negyedében. A Media Markt esetében további változást jelent, hogy Saturn néven új, de a Media Markt holdinghoz tartozó műszaki áruházlánc jelent meg.

Az üzlethálózat településtípusonkénti megoszlásáról megállapítható, hogy 2004-ben a községekben tovább csökkent a kiskereskedelmi üzletek száma, míg Budapesten, valamint a városokban növekedés volt tapasztalható. A községekben tapasztalható üzletszám-csökkenés miatt további 15 község maradt bolt nélkül, így 40-ről 55-re emelkedett a kiskereskedelmi üzlettel nem rendelkező települések száma egy év alatt.