Oszkár
20 °C
29 °C

Nagyon kicsi is lehet az idei hiány

2008.07.03. 12:55
Egy újabb, ma megjelent adat és a kormányfő jelzése egyaránt azt a gyanút erősíti, hogy az idei költségvetési hiány nemcsak hogy bőven belül lesz a deficitcélon, de könnyen elképzelhető, hogy idén teljesítjük az euróbevezetés költségvetési kritériumát is.

A kormányzati szektor 2008. első negyedévi hiánya 174,4 milliárd forint volt, ez a negyedéves GDP 2,6 százaléka - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. (A hiány a 2007. első negyedévinél 316,9 milliárd forinttal, GDP-arányosan 5,2 százalékponttal alacsonyabb. A csökkenés a bevételek 261,9 milliárd forintos növekedése és a kiadások 55 milliárd forintos mérséklődése eredőjeként alakult ki.)

Ez azt mutatja, hogy ha a hiány és GDP lefutási pályája ugyanúgy alakulna az év hátralevő részében, mint az első negyedévben, akkor év végén 2,6 százalékos hiány jönne össze az államháztartás egészében. Márpedig a büdzsé tudvalevően év elején kiadástúlsúlyos, vagyis a kiadások az év első harmadában-negyedében az időarányosnál jóval magasabbak, az év második felében viszont az adófeltöltésnek, jutalmak kifizetésének, karácsonyi vásárlásnak köszönhetően meglódulnak a bevételek. Magyarán: az év második felében az államháztartási egyenleg jobb lehet az első negyedévben megfigyeltnél. A GDP-ben pedig az őszi teljesítménynek nagyobb a súlya.

Ha marad a szigor, simán meglesz

Mindezek eredőjeként úgy tűnik, év végén még az első negyedévesnél, azaz 2,6 százalékosnál is jobb lehet a költségvetési szaldó. Ez persze akkor igaz, ha a kormány nem kezd osztogatásba, nem költi el a többletbevételeket és egyéb egyszeri tételeket sem emel be a költségvetési kiadások közé.

Ám ha mégis kicsit lazít a gyeplőn, a 4 százalékos GDP-arányos hiánycél és a 2,6 százalékos, első negyedéves hiány között oly nagy a különbség (forintban kifejezve: közel 400 milliárd forint), hogy nagy eséllyel még így is bőven a 4 százalékos tervezett deficit alatt lesz a hiány. Erre utal egyébként a pénzügyi számlák nemrég megjelent adata is. (Az esetlegesen kisebb hiány reális lehetőségére már felhívtuk a figyelmet korábban is.)

Márpedig ha sikerülne legfeljebb 3,6 százalékos deficitet produkálni, az azt jelentené, az euróbevezetés egyik feltételét, a költségvetési kritériumot teljesítenénk már idén, a vállaltnál egy évvel korábban. (Idén figyelembe lehet venni az úgynevezett magán-nyugdíjpénztári korrekciót, amivel a hiányszám a kritérium szempontjából 3 százalék alá menne.)

A kormányfő is elismerte

A hiánycélnál kisebb deficitet jelentette be ma Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is, külföldi nagykövetekkel tartott konzultációját követően. A miniszterelnök az idei, tervezettnél alacsonyabb hiány bejelentésével együtt ígéretet tett arra, hogy az eredményeket nem fogják elpazarolni, azaz nem lazul fel a 2010-es választásokra készülve a fiskális politika.