Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Jelentős revízió a költségvetési statisztikában, a PM 450 milliárdot tévedett

2008.09.30. 13:17
Két jelentős korrekciót is végrehajtott a KSH, a tavalyi költségvetési hiányszámot és a GDP-növekedési rátát szállította lejjebb az előzetes statisztikákhoz képest.

A tavasszal közölt előzetes adatnál is lényegesen kisebb volt 2007-ben az államháztartási deficit - ez derül ki a KSH ma közzétett publikációjából (pdf-formátum).A 2007-es költségvetés még 6,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt állított maga elé, a kormány szépen fokozatosan, két-háromhavonta mérsékelte a deficitprognózisát, aztán az Eurostatnak idén tavasszal küldött jelentésben 5,5 százalékos előzetes hiányszámot közölt. Most pedig már az látszik, kerek 5 százalékos volt a deficit tavaly. A 6,8 százalékos eredeti terv és az 5 százalékos tényadat közötti horribilis különbség, a forintban kifejezve durván 450 milliárdos differencia felveti annak a kérdését is, hogy mennyire volt jól megalapozott a Pénzügyminisztérium által benyújtott büdzsé, hogyan fordulhat elő, hogy ekkorát tévedjen a szaktárca - vagy másképpen: mekkora mozgásteret hagyott magának a kormány a költségvetési számok beírásakor, még ha a kabinet rendre az óvatos tervezéssel védekezik az ezt a kérdést feszegető újságírók előtt.

Ekkora, a GDP fél százalékára rúgó - forintban kifejezve durván 120-130 milliárdos - revízóra régóta nem volt példa. Legutóbb a 2005-ös adatot módosította jelentősen a kormányzat az előzetes adathoz képest, ám akkor ennél valamivel kisebb volt a korrekció.

A számottevő revízió mögött három nagyobb és több kisebb tényező áll, ám amíg korábban részben kioltották egymást a módosító tételek, addig most egyirányba húznak - magyarázták az Index érdeklődésére a statisztikai hivatalban. A hiányadatot jobban megmozgatta, hogy az Eurostatnak, az EU statisztikai hivatalának nyári jóváhagyásának megfelelően több EU-transzfert könyveltek el bevételként (a négyes metró és az M7-es autópálya uniós társfinanszírozásáról van szó), másrészt egyes felhalmozási kiadások kisebbek lettek a tavasszal rendelkezésre álló előzetes adatokhoz képest, harmadrészt pedig a pénzforgalmi elszámolásokban feltüntetett tranzakciók egy részét nem kellett figyelembe venni az eredményszemléletű, uniós módszertan szerinti elszámolásoknál. Ezek összességében a fél százalékpontos korrekcióból 0,4 százalékpontért felelősek, több kisebb tétel pedig összesen 0,1 százalékponttal vitte lejjebb a deficitadatot.

A kormánynak egyébként épp ma kell elküldenie az Eurostat felé a második adatközlését a tavalyi államháztartási statisztikákról a normál menetrendnek megfelelően. A jelentést a KSH, a Pénzügyminisztérium és az MNB közösen állítja össze, a költségvetési hiányt a KSH számolja.

Az, hogy nemcsak az eredetileg vállalt tervnél lett érdemben kisebb a költségvetési deficit tavaly, hanem az előzetesen közöltnél is, még inkább azt erősíti, hogy az idei hiány a pár hónapja 4-ről 3,8 százalékra levitt hiánycélnál is kisebb lehet. Erre vonatkozóan holnap kaphatunk újabb bizonyítékot, amikor a kormányzati szektor második negyedéves gazdálkodásáról közöl számokat a KSH. Ha pedig az idei egyenleg is jobb lesz a hivatalosan még tartott tervnél, az pedig azt valószínűsíti, hogy a tegnap benyújtott költségvetési törvényjavaslat által megcélzott jövő évi 3,2 százalékos deficitet könnyebb lesz betartani.

A költségvetési számon kívül a GDP-adaton is módosítottak a statisztikusok. Eddig azt gondoltuk, 1,3 százalékos volt a tavalyi gazdasági növekedés, ám most 1,1 százalékos bővülésről számolt be a statisztikai hivatal. Az 1,3 százalékos szám publikálásakor még csak a negyedéves statisztikákból építkezhettek a szakértők, mostanra azonban az éves adatok is rendelkezésre állnak, amelyekből viszont az eddig számítottnál is gyengébb gazdasági növekedés adódott - mondták lapunknak az intézménynél.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!