Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jelentős revízió a költségvetési statisztikában, a PM 450 milliárdot tévedett

2008.09.30. 13:17
Két jelentős korrekciót is végrehajtott a KSH, a tavalyi költségvetési hiányszámot és a GDP-növekedési rátát szállította lejjebb az előzetes statisztikákhoz képest.

A tavasszal közölt előzetes adatnál is lényegesen kisebb volt 2007-ben az államháztartási deficit - ez derül ki a KSH ma közzétett publikációjából (pdf-formátum).A 2007-es költségvetés még 6,8 százalékos GDP-arányos hiánycélt állított maga elé, a kormány szépen fokozatosan, két-háromhavonta mérsékelte a deficitprognózisát, aztán az Eurostatnak idén tavasszal küldött jelentésben 5,5 százalékos előzetes hiányszámot közölt. Most pedig már az látszik, kerek 5 százalékos volt a deficit tavaly. A 6,8 százalékos eredeti terv és az 5 százalékos tényadat közötti horribilis különbség, a forintban kifejezve durván 450 milliárdos differencia felveti annak a kérdését is, hogy mennyire volt jól megalapozott a Pénzügyminisztérium által benyújtott büdzsé, hogyan fordulhat elő, hogy ekkorát tévedjen a szaktárca - vagy másképpen: mekkora mozgásteret hagyott magának a kormány a költségvetési számok beírásakor, még ha a kabinet rendre az óvatos tervezéssel védekezik az ezt a kérdést feszegető újságírók előtt.

Ekkora, a GDP fél százalékára rúgó - forintban kifejezve durván 120-130 milliárdos - revízóra régóta nem volt példa. Legutóbb a 2005-ös adatot módosította jelentősen a kormányzat az előzetes adathoz képest, ám akkor ennél valamivel kisebb volt a korrekció.

A számottevő revízió mögött három nagyobb és több kisebb tényező áll, ám amíg korábban részben kioltották egymást a módosító tételek, addig most egyirányba húznak - magyarázták az Index érdeklődésére a statisztikai hivatalban. A hiányadatot jobban megmozgatta, hogy az Eurostatnak, az EU statisztikai hivatalának nyári jóváhagyásának megfelelően több EU-transzfert könyveltek el bevételként (a négyes metró és az M7-es autópálya uniós társfinanszírozásáról van szó), másrészt egyes felhalmozási kiadások kisebbek lettek a tavasszal rendelkezésre álló előzetes adatokhoz képest, harmadrészt pedig a pénzforgalmi elszámolásokban feltüntetett tranzakciók egy részét nem kellett figyelembe venni az eredményszemléletű, uniós módszertan szerinti elszámolásoknál. Ezek összességében a fél százalékpontos korrekcióból 0,4 százalékpontért felelősek, több kisebb tétel pedig összesen 0,1 százalékponttal vitte lejjebb a deficitadatot.

A kormánynak egyébként épp ma kell elküldenie az Eurostat felé a második adatközlését a tavalyi államháztartási statisztikákról a normál menetrendnek megfelelően. A jelentést a KSH, a Pénzügyminisztérium és az MNB közösen állítja össze, a költségvetési hiányt a KSH számolja.

Az, hogy nemcsak az eredetileg vállalt tervnél lett érdemben kisebb a költségvetési deficit tavaly, hanem az előzetesen közöltnél is, még inkább azt erősíti, hogy az idei hiány a pár hónapja 4-ről 3,8 százalékra levitt hiánycélnál is kisebb lehet. Erre vonatkozóan holnap kaphatunk újabb bizonyítékot, amikor a kormányzati szektor második negyedéves gazdálkodásáról közöl számokat a KSH. Ha pedig az idei egyenleg is jobb lesz a hivatalosan még tartott tervnél, az pedig azt valószínűsíti, hogy a tegnap benyújtott költségvetési törvényjavaslat által megcélzott jövő évi 3,2 százalékos deficitet könnyebb lesz betartani.

A költségvetési számon kívül a GDP-adaton is módosítottak a statisztikusok. Eddig azt gondoltuk, 1,3 százalékos volt a tavalyi gazdasági növekedés, ám most 1,1 százalékos bővülésről számolt be a statisztikai hivatal. Az 1,3 százalékos szám publikálásakor még csak a negyedéves statisztikákból építkezhettek a szakértők, mostanra azonban az éves adatok is rendelkezésre állnak, amelyekből viszont az eddig számítottnál is gyengébb gazdasági növekedés adódott - mondták lapunknak az intézménynél.