Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Még a nagyobb hozamért sem vállalunk kockázatot

2008.07.24. 14:00
A magyarok több mint fele úgy érzi, hogy nincs elég megtakarítása ahhoz, hogy szembenézzen egy váratlan eseménnyel. Aki pedig befektet, az nagyrészt a kisebb hozam-nagyobb biztonság kombinációra szavaz.

Habár a lakosság nagy része védtelennek érzi magát egy váratlan élethelyzet - munka elvesztése, család szétesése - esetén, mégsem érzik úgy, hogy növelni tudnák megtakarításaikat, befektetéseiket. A megkérdezettek 77 százaléka úgy véli, nem engedheti meg magának a nagyobb megtakarítást, befektetést. Minden ötödik megkérdezett magyar hivatkozott meglévő hitelekre, több mint 10 százalék pedig az alacsony kamatokkal, hozamokkal okolta alacsony befektetési hajlandóságát - derül ki az Aviva Életbiztosító által végzett nemzetközi kutatásból.

Mi a legfőbb oka, hogy a jelenleginél nincs több megtakarítása?
Magyarország Nincs rá lehetőségem 77%
Meglévő hitel, adósság miatt 20%
Alacsonyak az elérhető hozamok 12%
Lengyelország Nincs rá lehetőségem 60%
Alacsonyak az elérhető hozamok 9%
Kockázat 9%
Csehország Nincs rá lehetőségem 37%
Kockázat 29%
Meglévő hitel, adósság miatt 24%
Románia Nincs rá lehetőségem 66%
Alacsonyak az elérhető hozamok 18%
Meglévő hitel, adósság miatt 17%
Nagy-Britannia Nincs rá lehetőségem 61%
Meglévő hitel, adósság miatt 25%
Rendelkezem elegendő megtakarítással 19%
Forrás: Aviva

Magyarországon fele annyi befektetési, megtakarítási és hitel terméket vesznek igénybe, mint Ausztriában, és harmaddal kevesebbet, mint Csehországban. A lakosság többségének - habár tisztában vannak annak szükségességével - nincs a hosszú távú anyagi biztonságát szolgáló megtakarítása - hangsúlyozta Bartók János az Aviva vezérigazgatója.

A megkérdezettek több mint fele nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem tud félretenni. Minden tizedik személy 60 és 120 ezer forint közötti összeget takarít meg éves szinten. (A legmagasabb jövedelmi kategóriában ez az arány elérte a 18 százalékot.) A közepes jövedelműek körében a leggyakoribb a 40-60 ezer forint közötti éves megtakarítás, míg évente legalább félmillió forintnyi befektetéssel csak a megkérdezettek 1 százaléka rendelkezik.

Félünk a hosszú távú befektetésektől

A kutatásból kiderül, hogy egész Európában általánosan tapasztalható tendencia, hogy a fogyasztók inkább a rövid távú megtakarításokat, befektetéseket kedvelik: a lengyelek 84, a csehek 66, az osztrákok 65 százalékánál igaz ez. A németek esetében a legkisebb ez a hányad, de még náluk is 60 százalék azoknak az aránya, akik az öt éven belüli futamidejű megtakarításokat részesítik előnyben, míg ugyanez az arány 2004-ben csak 51 százalékot tett ki.

Tíz évnél hosszabb lejáratú megtakarítással rendelkezik a csehek, az osztrákok és a németek több mint 15 százaléka, míg a magyarok és a lengyelek kevesebb, mint egytizede választja ezt a futamidőt.

A hosszú távú befektetésekbe vetett bizalom Németországban és Ausztriában a legnagyobb, míg Csehországban és Magyarországon három megkérdezettből egy tartja kockázatosnak a hosszú távú befektetést, mondván, nem lehet tudni, mennyit fog érni a futamidő végén.

Nem vállalunk kockázatot a magasabb hozam reményében

Szintén európai trend, hogy a befektetők nem hajlandók a nagyobb lehetséges hozam érdekében nagyobb kockázatot vállalni. Amíg Ausztriában a megkérdezettek 40 százaléka volt ezen a véleményen, addig Magyarországon 71, Csehországban pedig 70 százalékuk.

Kattintson a nagyításhoz!

A hazai adatok elemzéséből az is kiderül, hogy az életkorral egyre jobban növekszik azoknak az aránya, akik nem vállalnak több kockázatot a magasabb hozam érdekében: míg a 18 és 24 év közöttiek 49 százaléka gondolkodik így, az 55 év felettiek 87 százaléka szavaz a kisebb hozam, nagyobb biztonság kombinációra. Azt is érdemes látni, hogy a válaszadók egyharmadának kisebb a kockázatvállaló kedve, mint öt évvel ezelőtt.

Ez a biztonságra törekvő, rövid távú megtakarításokban bízó gondolkodás megnyilvánul a választott pénzügyi termékek közötti választáskor is: részvénnyel, kötvénnyel, befektetési jeggyel mindössze a megkérdezettek 1-1 százaléka rendelkezik, saját nyugdíj előtakarékossággal pedig csak 4 százalékuk. Lakás előtakarékosságba a fogyasztók 18 százaléka, életbiztosítással kombinált megtakarításba pedig 16 százalékuk fekteti pénzét, míg egyszerű bankbetétje 68 százalékuknak van.

A védelmet szolgáló termékek közül miközben csaknem 60 százalék rendelkezik autó-, vagy lakásbiztosítással, mindössze 26 százaléknak van életbiztosítása. A 45 és 54 év közötti korosztályban a legjellemzőbb, hogy biztosítással védik életüket és vagyonukat. A megkérdezettek egyharmada pedig semmilyen biztosítási termékkel nem rendelkezik.

Szétosztanánk a rokonok, barátok között az ajándékpénzt

Érdekes látni, hogy ki mire fordítaná, ha váratlanul nagyobb összeghez jutna: a németek hosszú távon megtakarítanák, a csehek az otthonukra költenék, Angliában hiteltörlesztésre fordítanák, Törökországban az első lakást szereznék meg belőle, Indiában oktatásra költenék, Sri Lankán pedig saját üzletet indítanának el vele. A magyarok pedig megosztanák családjukkal, barátaikkal.