Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Nem nagyon akar visszatérni a vásárlókedvünk

2008.07.24. 11:35
Májusban ismét gyengült kissé a lakossági vásárlási kedv. A tavasz vége a 16. egymást követő időszak volt, amikor a kiskereskedelmi forgalom volumene nem érte el az egy évvel korábbi szintet. Visszaesett a gépjármű-értékesítés is.

A kiskereskedelmi forgalom volumene - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - 2008. májusban 1,6 százalékkal, az első öt hónapban 2,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene az előző hónap szintjéhez képest 0,2 százalékkal mérséklődött - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.

A hosszabb időt átfogó adatsoron látható, hogy némi élénkülés megfigyelhető, ám ez egyelőre csak arra elég, hogy a kiskereskedelem zsugorodása kisebb mértékű legyen. A reálkeresetek az idén várhatóan minimálisan emelkednek, vagyis várható, hogy az év hátralévő részében tapasztalhatunk majd némi "pezsgést". Összességében 2008 "plusz-mínusz nulla" forgalomváltozást hozhat a kiskereskedelem számára.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene 2008. májusban 1,3 százalékkal csökkent. Ez visszalépés az előző hónapban mért 5,3 százalékos bővüléshez képest, de ezen a területen meglehetősen volatilisek az indexek, így inkább azt érdemes rögzíteni, hogy az év első öt hónapjában stagnálás volt megfigyelhető az értékesített volumenben.

Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 0,8 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjától. A tavaszi hónapok összességében visszaesést hoztak, vagyis - ha kis mértékben is - már érezhető volt az üzemanyag iránti kereslet csökkenése, ebben az emelkedő árak játszhatták a főszerepet.