Ágnes
-1 °C
2 °C

A kereskedőknek elegük van a büntetésekből

2006.08.30. 15:27
A soha nem tapasztalt mértékű hatósági szankciók miatt a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisosz) kezdeményezi az élelmiszerekről szóló törvény módosítását. Ehhez az országgyűlési képviselők támogatását is kérik - hangoztatták a Kisosz Somogy megyei és országos választott vezetői egy vállalkozói fórumot követően Balatonszárszón.

A Balaton-parti kereskedők és vendéglátósok az idei nyári szezonban több mint százmillió forintos büntetést fizettek ki a hatóságoknak, száz üzletből 50 és 90 között találtak szabálytalanságot az ellenőrök, és átlagosan 50-100 ezer forintot kértek alkalmanként a tulajdonosoktól - emlékeztetett a Kisosz megyei ügyvezetője.

Kertész Rezső elmondta: a minőségvédelmi bírságok többségét adminisztrációs, címkézési okból szabták ki az ÁNTSZ munkatársai, az eljárás a Kisosz állásfoglalása szerint méltánytalan, továbbá megítélésük szerint a bevételekhez képest aránytalan bírságokat róttak ki a vállalkozókra.

Az érdekképviselet ezzel kapcsolatosan azt javasolja, hogy a törvény törölje el a rögzített minőségvédelmi bírság legalacsonyabb, 50 ezer forintos összegét, és amennyiben a szankciók aránya meghaladja az ellenőrzések felét, a tanulságokat az ellenőrzési hatóságok mellett a szakmai képviselet is vonja le - szögezte le Antalffy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke.

A vállalkozókat sújtó járulékfizetési és áfaváltozások drasztikus áremelést fognak eredményezni a vendéglátásban, a gázár növekedése miatt számos egység korlátozza nyitvatartási idejét. Fonyódon például a téli időszakban egyetlen meleg konyhás üzlet sem fog működni - közölte Makkos Péter fonyódi vendéglős.

A Kisosz a szerdai vállalkozói fórumra a megye valamennyi, 13 országgyűlési képviselőjét meghívta, támogatásukat remélve a törvény módosításához, de mindössze két honatya volt jelen a rendezvényen.