Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Több ezer kis üzlet kerül veszélybe

2003.10.30. 09:42
A Kisosz kezdeményezi az élelmiszer-higiéniai feltételeket szabályozó, pénteken hatályba lépő rendelet felülvizsgálatát.
Az életbeléptetés több ezer kis üzlet bezárásához vezethet, nemcsak a kistelepülések, városok peremkerületeinek ellátását veszélyeztetve, de egyben foglalkoztatási gondokat is okozva.

A földművelésügyi és az egészségügyi tárca közös rendelete úgy jelent meg, hogy nem előzte meg érdemi egyeztetés az érdekképviseletekkel - hangoztatta Antallfy Gábor, a Kisosz ügyvezető elnöke. A rendeletet alkalmazhatatlannak tartja a hazai kisvállalkozói körre.

Teljesíthetetlen feltételek

Egyrészt, mert azonos feltételeket határoz meg az élelmiszer-előállításra és -forgalmazásra, jóllehet a bolti kiskereskedők az árut csak továbbítják az eladótérben a vevők részére. Másrészt az előírástól való eltérés megszüntetésének október 31-i dátumát lehetetlen betartani, illetve egyes előírások fizikailag nem is valósíthatók meg. Harmadrészt az adminisztrációs kötelezettségek teljesítése, főleg néhány fős családi vállalkozások esetében, teljesíthetetlen, rádásul felesleges.

A Kisosz csak olyan élelmiszer-higiéniai feltételek biztosítását tudja elfogadni, amelyek nem szüntetik meg a már működő boltok tevékenységét, és a kisvállalkozók számára teljesíthetőek - szögezte le Antalffy.