2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Felszámolják a Kiwwit

2002.01.23. 09:42
Mától beszünteti szolgáltatását a Kiwwi Kommunikációs Kft. és felszámolási eljárást kér - döntött a Kiwwi CEE Holding. Az anyavállalat csődje után a magyar leányvállalat nem talált finanszírozót, és eladni sem sikerült a céget. Mindennek ellenére az Amtel továbbra is a kérők sorában marad.
Az anyacég csődje miatt mától beszünteti ingyenes internetszolgáltatását a kiwwi.hu - tájékoztatta a Napi Gazdaságot Végvári Orsolya, a Kiwwi ügyvezető igazgatója.

Az anyavállalat, a Kiwwi Holding pénzügyi megrendülése után nem találtak új finanszírozási lehetőséget, és bár többen érdeklődtek a cég iránt, a rövid idő miatt eladni sem sikerült. Emiatt az osztrák holding a magyar társaság felszámolása mellett döntött.

Az anyacég pénzügyi problémái állnak a döntés mögött

Bár az internetes telefondíj-megosztás mértékével nem értettek egyet, vagyis a csúcsidőn kívüli 10 százalékos arányt alacsonynak tartották, Végvári hangsúlyozta: a döntés kizárólag az anyacég pénzügyi problémáinak tudható be.

A Kiwwi Holding 2000 júliusában alakult, Magyarország mellett Csehországban, Szlovákiában és Szlovéniában lépett piacra IP alapú beszédcélú távközlési és ingyenes internetszolgáltatással.A magyarországi kft. nemrégiben emelte 1,2 milliárd forintra jegyzett tőkéjét.

A csődbe ment osztrák cég mintegy 6 ezres kis- és a középvállalkozói ügyfélkörével az egyik legnagyobb VoIP-szolgáltatónak számít a régióban. Tavalyi passzívuma könyv szerinti értéken 52,5 millió schilling volt, míg aktívuma 291 millió, ám az utóbbiba beleszámító 187 millió schillingnyi befektetéseket, az 50 milliós követeléseket, illetve várhatóan további üzletrészeket is jelentősen le kell értékelni

Az Amtelt a magyar részleg önmagában is érdekelné

Az Amtel alternatív távközlési társaság továbbra is érdeklődik a Kiwwi Holding iránt - tudtuk meg Pethő Gábortól, a cég sales managerétől. Január végéig nyújthatják be a hitelezők az igényeiket, utána lehet majd a konkrét tervekről beszélni. Ha Ausztriában sikertelen lenne a kísérlet, a magyarországi cég önmagában is érdekelné az Amtelt, sőt Ausztriában is főleg a magyar kiwwiért szállnának ringbe.

Elsősorban nem az eszközök érdeklik az Amtelt - egyébként is azok jó részét a hitelezői igény teljesítésére kell fordítani -, hanem a teljes cég, különösen az ügyfélállomány. Arról Pethő nem kívánt nyilatkozni, hogy sikeres vétel esetén nyújtanának-e ingyenes internetszolgáltatást.

Az Amtel budapesti központú alternatív távközlési szolgáltató, melynek Budapesten, Győrben, Pozsonyban, Zsolnán, Kassán és Varsóban vannak irodái. Pénzügyi hátterét az M&A Management Kft. adja, mely a cég tulajdonos-ügyvezetője, a Magyarországon igen aktív befektetőnek számító Peter E. Klenner, valamint az M&A Capital Ltd. kezében van. Klenner több magyar média- és távközlési befektetést is végrehajtott az elmúlt évtizedben.

A Freestart is befektetőt keres

László Péter, a Freestart Kft. ügyvezető igazgatója szerint a kiwwi-felhasználók egy része valószínűleg csatlakozik a másik ingyenes szolgáltatóhoz, a freestart.hu-hoz, napi szinten azonban nem tudta megbecsülni számukat. Új szereplő nem fog megjelenni az ingyenes szolgáltatói piacon - ahol a freestart.hu most egyedül marad -, László szerint ugyanis az internetes telefondíjmegosztás nekik sem kedvezett, a 10 százalék csúcsidőn kívül nagyon alacsony.

A Freestart is befektető után kutat; jelenleg nagy távközlési cégekkel folytat tárgyalásokat, melyek között néhány olyan is van, amely új szereplő lenne a magyar piacon.