Géza
-12 °C
-4 °C

Kenya, Kuba, Kína a téli sláger

2005.12.06. 09:31
A Napi Gazdaság körképe szerint az évbúcsúztatást külföldön tervező honfitársak kevésbé árérzékenyek, azaz ha a szolgáltatás tetszik nekik, könnyebben megnyílik a pénztárcájuk.

Az utazási irodáknál az újévi napok nem tartoznak a kiemelt időszakok közzé, ekkor például - a nyári hónapokhoz képest - lényegesen kevesebb a charterjáratok száma is. Az év végi utak iránti kereslet az elmúlt évhez képest 10-20 százalékkal emelkedett az Euro-Travelnél, ám az egész éves forgalom minden valószínűség szerint ennél nagyobb ütemben bővül, mondta a Napi Gazdaságnak Paróczi Ferenc, az Euro-Travel ügyvezető igazgatója. Az Európán kívüli utakra 150-500 ezer forint között van a legnagyobb kereslet, és a foglalásokat a turisták nem hagyják az év végére, az utakat már ősz elején lekötik.

Nem gond a zavargás

Európán belüli utazások esetén a 120-150 ezer forint közötti utak a legkeresettebbek, leginkább Párizsba, Londonba, Barcelonába és Berlinbe járnak évbúcsúztató célból a magyarok. Az Európán belüli szilveszteri utakra semmilyen hatással nem voltak a párizsi zavargások, jegyezte meg az ügyvezető igazgató, majd hozzátette, hogy a forintárfolyam változása sem befolyásolja a szilveszterkor utazni vágyókat.

Az árfolyamváltozással kapcsolatos véleményt Gál Pál Zoltán, az IBUSZ Rt. vezérigazgatója annyiban egészítette ki, hogy az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztalt árfolyam-ingadozás egy pénzügyi szakember számára ugyan jelentős lehetett, de egy utazási iroda számára korántsem. Ráadásul a szilveszteri időszak egyáltalán nem az árérzékenységről szól: ilyenkor felfokozott hangulat jellemzi a turistákat, így ezeket az utakat még reklámozni sem kell. A közelmúlt párizsi eseményeit illetően megjegyezte, az ehhez hasonló fejlemények már "beépültek" a hazai turisták gondolkodásába, és amennyiben valakit mégis komoly aggodalom tölt el ilyen hírek hallatán, akkor ma már leggyakrabban nem az utazást mondja le, hanem új célirányt választ magának. Így aligha meglepő, hogy az év végi utak iránt több mint tizedével nagyobb az érdeklődés az IBUSZ-nál, mint a múlt évben.

Az Európán kívüli utazásokról annyit jegyzett meg a szakember: idén Kuba volt a legnépszerűbb, olyannyira, hogy jelenleg már nincs szabad helyük. Más utazási irodák tapasztalatai szerint az eddigi foglalások alapján a legkeresettebb évbúcsúztató utazások között Kenya és Kína toronymagasan vezet. Az idei év "felfedezettje" a hihetetlen gazdagságáról híres Dubai. A legnagyobb arányban kihasznált járataink a távol-keleti és afrikai utak lesznek, mondta a Napi Gazdaságnak Czene Gábor, az Expressz utazási iroda igazgatója. Az ázsiai üdülési célpontok között ugyanúgy megtalálhatjuk a Maldív-szigeteket, Balit és Malajziát, mint a cunami miatt károkat szenvedett Thaiföldet. Az Afrikába utazók listáján egyértelműen Kenya áll az élen, de a kedvelt helyek közé tartozik Tanzánia vagy Mauritius is.

Jobb kapcsolat

A most kezdődő szezonban is jellemzően a középosztály és a "felső tízezer" áldoz üdülésre, viszont a fapados légitársaságok megjelenése kibővítette a keresletet - árulta el a Napi Gazdagságnak az American Service Travel (AST) munkatársa. Az "1 forintos" jegyárak éppen a kis keresetű réteget érték el, és ezzel fellendítették a forgalmat. Az egzotikus helyszínekért viszont itt is mélyen a zsebbe kell nyúlni: egy kenyai kikapcsolódásért 200 000 forintos átlagárral kell számolni, ha netán Rióban vagy Indiában szeretnénk átvészelni az évfordulót, 250-300 000 forint alatt ezt sem úszhatjuk meg. Különböző extrákat, egyedi igényeket is kielégítenek az irodák; a határ a csillagos ég, nem ritka az 1 millió forintos foglalás sem. A jövőbe tekintve az AST sokat vár a Malévnak a One World légi szövetséghez való csatlakozásától, ami megkönnyítheti majd az utazók dolgát: egyszerűsödhet a repülés előkészítése, csökkenhet az átszállások száma, és a jegykezelés is rugalmasabbá válhat.